Θράκη

Περιγραφή
O Σπύρος Μελετζής δε χρειάζεται συστάσεις ως φωτογράφος. Η δημοτικότητα καθώς και η θέση του στην ελληνική φωτογραφική παράδοση έχουν καθιερωθεί εδώ και τριάντα τουλάχιστον χρόνια με την πρώτη κιόλας έκδοση του βιβλίου του «Με τους αντάρτες στα βουνά», μια συλλογή φωτογραφιών από την εποποιία του μαχόμενου λαού στα βουνά της Ευρυτανίας την περίοδο 1941-1944. Αρκετές, μάλιστα, από αυτές έγιναν σύμβολα της αντάρτικης μορφής και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα ως ιδανικές αναπαραστάσεις του αγώνα της Αριστεράς.
Πολλές φωτογραφίες από το αρχείο του είναι λιγότερο γνωστές, είτε επειδή βρίσκονται διασκορπισμένες σε φωτογραφικά και ιστορικά περιοδικά με πολύ περιορισμένη δημοσιότητα είτε γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί μια συνολική μελέτη με το έργο του. Παρ’ όλα αυτά, δύο αξιόλογες εργασίες του έχουν ανασυρθεί από το αρχείο του και έχουν κυκλοφορήσει με θέμα την Ιθάκη και τη Θεσπρωτία. Κοινό γνώρισμα αυτών των εργασιών είναι η εξιδανίκευση των χώρων και των ανθρώπων, η διερεύνηση της ταυτότητάς τους και η αναζήτηση του εξωτικού στοιχείου που τους καθορίζει.
Με την ίδια ακριβώς διάθεση στρέφει το βλέμμα του στη Θράκη και ιδιαίτερα στο νομό Έβρου και στη Σαμοθράκη, κάτι που άλλωστε κάνει συστηματικά στο σύνολο του δημοσιευμένου και αδημοσίευτου έργου του. [….]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)Η Νίνα Κασσιανού είναι ιστορικός και κριτικός φωτογραφίας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου ετοιμάζει τη διατριβή της με θέμα: «Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα μέσα από δημοσιευμένες φωτογραφίες στον Τύπο την περίοδο 1946-1949». Από το 1997 συνεργάζεται ως κριτικός φωτογραφικών βιβλίων με την εφημερίδα «Το Βήμα». Έχει πάρει μέρος σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει επιμεληθεί ιστορικές φωτογραφικές εκδόσεις και εκθέσεις. Συμμετέχει στην επιτροπή επιμελητών του Μήνα Φωτογραφίας της Μπρατισλάβα.

Συγγραφέας : Κασσιανού Νίνα
Φωτογράφος : Μελετζής Σπύρος 1906-2003
Εκδότης : Εκδόσεις ΚαστανιώτηΕθνολογικό Μουσείο Θράκης
Έτος έκδοσης : 2005
ISBN : 960-03-4116-8
Σελίδες : 157
Σχήμα : 28χ24
Κατηγορίες : Θράκη – Φωτογραφικά λευκώματα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 33.18 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.