Θεόφραστος ο Ερέσιος

Περιγραφή

Η χαρά της ζωής στο επίκεντρο της φιλοσοφίας. Η αγάπη προς τις καθημερινές απολαύσεις και τα μεγάλα αινίγματα του σύμπαντος στον πυρήνα της σκέψης ενός από τους σημαντικότερους στοχαστές της Αρχαιότητας, του Τύρταμου από την Ερεσό της Λέσβου· ενός δασκάλου τόσο γλυκόγλωσσου, που ο μεγάλος συνομιλητής και φίλος του Αριστοτέλης αποφάσισε να του δώσει ένα όνομα πιο ταιριαστό στις αρετές του, αποκαλώντας τον Θεόφραστο. Ο Νορβηγός ιστορικός των ιδεών και καθηγητής Φιλοσοφίας Haakon Smedsvig Hanssen παρουσιάζει με λιτό και ευκρινή τρόπο τη ζωή και τις βασικές πτυχές του έργου του Θεοφράστου, εστιάζοντας στην φιλοσοφική του δραστηριότητα και στη σχέση του με τον Αριστοτέλη, με ιδιαίτερη αναφορά στα σημεία όπου ο Ερέσιος φιλόσοφος διαφοροποιείται από τη σκέψη του Αθηναίου φίλου του, προκαλώντας ή διευρύνοντας την Αριστοτελική φιλοσοφία.

Ο Haakon Smedsvig Hanssen, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Agder της Νορβηγίας, έχει επικεντρώσει το επιστημονικό του ενδιαφέρον στην παράδοση του Λυκείου μετά τον Αριστοτέλη.
Μετά από είκοσι περίπου χρόνια καρποφόρου διεθνούς εργασίας για την Εκκλησία και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε, για τις επόμενες δύο δεκαετίες, τα καθήκοντά του ως Καθηγητής Φιλοσοφίας και Ιστορίας.
Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του θητείας ανήγειρε ένα εκπαιδευτικό και ένα ερευνητικό κέντρο στη Λέσβο. Η διεισδυτική και κριτική του ματιά και αφήγηση βασίζεται στο πανεπιστημιακό του υπόβαθρο στην Φιλοσοφία, την Ιστορία, την Θεολογία, την μελέτη διαφόρων Γλωσσών και την Παιδαγωγική.

Συγγραφέας: Hanssen Haakon Smedsvig
Μεταφραστής: Παπαδοπούλου – Σάμουελσεν Κυριακή
Εκδότης: Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-89745-1-8
Σελίδες: 244
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Φιλόσοφοι, Αρχαίοι Έλληνες, Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική – Ερμηνεία και κριτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.00 €