Θέματα τραπεζικής και χρηματοοικονομικής θεωρίας

Περιγραφή
Στόχος του βιβλίου είναι να καλύψει σημαντικά θέματα τραπεζικής και χρηματοοικονομικής θεωρίας με τρόπο απλό και κατανοητό ακόμη και για μη ειδικούς αναγνώστες. Η καινοτομία του έγκειται στη δομή του, που διαφέρει από την τυποποιημένη κεφαλαιακή δομή άλλων χρηματοοικονομικών συγγραμμάτων: κάθε κεφάλαιο καλύπτει ένα αυτόνομο θέμα, δίνοντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα να διαβάσει όποιο τον ενδιαφέρει χωρίς να απαιτείται η μελέτη προηγούμενων κεφαλαίων.
Ειδικότερα, κεφάλαια όπως η αξιολόγηση της φερεγγυότητας των τραπεζών και οι κανόνες της Βασιλείας προσφέρονται για πρώτη φορά με απλό και αναλυτικό τρόπο και με αριθμητικά παραδείγματα. Θέματα που περιέχουν δύσκολες έννοιες, όπως τα παράγωγα προϊόντα, παρουσιάζονται ιδιαίτερα απλοποιημένα, ακόμη και στο επίπεδο των σύνθετων στρατηγικών. Η λιανική τραπεζική δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να κατανοήσει ζητήματα που μπορεί να τον έχουν απασχολήσει στην καθημερινότητά του, ενώ η τραπεζική λογιστική παρέχει βασικές γνώσεις, σημαντικές για όσους ασχολούνται ευρύτερα με τη λογιστική επιστήμη, προσφέροντας και παραδείγματα εφαρμογών.
Άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπως το leasing, το factoring και το forfaiting αναλύονται με στόχο να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας και τα οφέλη που απορρέουν από αυτές. Τα ομόλογα, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, αναλύονται διεξοδικά.
Τέλος, όσον αφορά την πρόσφατη οικονομική κρίση, παρουσιάζονται γεγονότα και διαδικασίες που εξηγούν σε κάποιο βαθμό τα αίτιά της, ενώ παράλληλα προτείνονται λύσεις για την έξοδο από αυτή.Ο Απόστολος Γ. Χριστόπουλος διδάσκει ειδικά θέματα τραπεζικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε με άριστα. Από το ίδιο τμήμα τού απονεμήθηκε διδακτορικός τίτλος, έχοντας αποκτήσει μεταπτυχιακούς τίτλους από το πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε Τραπεζική και Χρηματοοικονομική. Διαθέτει σημαντική διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, μεταξύ των οποίων της ΣΕΜΦΕ, του MBA Kentucky, του ΤΕΙ Λογιστικής και ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων Πειραιά, καθώς και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στο παρελθόν έχει διδάξει στο τμήμα ΔΕΣ του πανεπιστημίου Πειραιά, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο παράρτημα του Γαλλικού πανεπιστημίου Paris Nord στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε έγκυρα διεθνή περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος σε επιτροπές επιστημονικών συνεδρίων και οργανισμών, καθώς και μέλος εκδοτικής επιτροπής ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών.

Συγγραφέας: Χριστόπουλος Απόστολος Γ., Ντόκας Ιωάννης Γ.
Εκδότης: Κριτική
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-218-767-0
Σελίδες: 424
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες , Χρηματοοικονομική
Σειρές: Επιστημονική Βιβλιοθήκη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.63 €