Θέματα λαογραφίας & πολιτισμού μουσικής παράδοσης & διαβαλκανικής κληρονομιάς

0
(0)

Περιγραφή
Πολλές φορές έχει απασχολήσει τους ειδικούς για το ποιος και τι είδους λαογραφικός πολιτισμός υπήρξε στην ανατολική Ρωμανία/Βυζάντιο, τόσο στις έντονες μακροχρόνιες σχέσεις του με τους πολιτισμούς της Εσπερίας όσο και με το Ισλάμ, καθώς και των Λαών της Βαλκανικής.
Η πνευματική παράδοση του Μεσαιωνικού Ελληνισμού στον διαβαλκανικό και τον Ισλαμικό κόσμο έχει συντελέσει στην πνευματική και πολιτισμική αναβάθμιση όλων των εμπλεκόμενων Λαών με τα διαφορετικά ήθη, έθιμα, απόψεις, αντιλήψεις, ιδέες και συμπεριφορές.
Οι κοινωνίες και οι πολιτισμοί δεν προάγονται μόνο σε συνάρτηση εσωτερικών παραγόντων, αλλά εξαρτώνται και από την δυναμική της επικοινωνιακής σχέσης, τόσο σε επίπεδο εξωτερικών σχέσεων όσο και σε επίπεδο ειρηνικών, πολιτισμικών ή πολεμικών επαφών και για τους τρεις αυτούς κόσμους.
Η άποψη ότι η ιστορία των πολιτισμών και της λαογραφίας είναι ταυτόσημη με την πολιτική αυτονομία των πολιτισμών και των κοινωνιών και ότι ο πολιτισμός ταυτιζόταν με την μουσική παράδοση που ίσως δεν βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση.
Η μελέτη της λαογραφικής ιστορίας με την παρούσα μελέτη που γίνεται μια απόπειρα ερμηνευτικής ανάλυσης και γενικότερης συστηματοποίησης των λαογραφικών στοιχείων στην παραδοσιακή μουσική σε ένα χώρο που για χρόνια διεδραμάτισε σπουδαίο πολιτισμικό και κοινωνικό ρόλο. […]
(από τα γενικά εισαγωγικά του βιβλίου)Ο Αλέξιος Π. Παναγόπουλος γεννήθηκε στο Άνω Καστρίτσι Ρίου Πατρών το 1966. Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Πάτρα. Σπούδασε νομικά, θεολογία και φιλοσοφία στα Παν/μια του Βελιγραδίου, της Σόφιας του Α.Π.Θ. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης σε πανεπιστημιακούς και άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και δίδαξε στο South West University Neofit Rilski-Blagoevgra,. στη ΠΑΤΕΣ- ΣΕΛΕΤΕ Πάτρας, στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, κ.α. Είναι μόνιμος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση στο Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών. 'Ελαβε μέρος σε μεταπτυχιακά σεμινάρια ευρωπαϊκών πόλεων, όπως στη Γενεύη, στο Παρίσι, στο Μόναχο, στη Βιέννη, στο Βελιγράδι, Σόφια, Κων/πολη, στο Ισραήλ και στην Αμερική. 'Εχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και μια σειρά βιβλίων, ιστορικού, παιδαγωγικού, νομικού και φιλοσοφικού περιεχομένου. 'Εχει βραβευθεί για έργα του, όπως από την Εταιρεία Αχαϊκών Μελετών, το 1998. Είναι μέλος επιστημονικών, εκπαιδευτικών και πολιτικών Συλλόγων της Σερβίας και των Βαλκανίων, όπου και έχει δραστηριοποιηθεί. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος. Τακτικός εισηγητής στην Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών. Αιρετός σύμβουλος τοπικού Δ.Σ. ΠΕΘ Πατρών. Τέως Αιρετός στο Δ.Σ. ΕΛΜΕ Ευρυτανίας και τέως έκτακτος εκπρόσωπος στη γενική συνέλευση ΟΛΜΕ. Πολιτευτής στο Δήμο Ρίου. Τέως Αρθρογράφος στην εφημερίδα “η Φωνή του Ρίου”, μέλος των Γνωμοδοτικών Επιτροπών Παιδείας, Νεολαίας και Ονοματοθεσίας του Δήμου Ρίου. Βιβλία του έχουν προλογίσει ή έχουν εκφραστεί βιβλιοκριτικά γι' αυτά, σημαίνοντα πρόσωπα του ακαδημαϊκού, πολιτικού και εκκλησιαστικού βίου. Η δραστηριότητά του συγγραφική και ομιλητική, περιστρέφεται γύρω απο τον ευρύ χώρο της επιστημονικής του κατάρτισης, με μιά τάση εκλαϊκευσης της γνώσης, απευθυνόμενος τόσο πρός τον επιστήμονα, όσο και τον απλό πολίτη. Περί του συγγραφέα και του έργου του μπορείτε να ενημερωθείτε από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο www.mathisis.com αναζητώντας με το όνομα: “Παναγόπουλος Αλέξης”, ενώ με το συγγραφέα επικοινωνείται στο e-mail:alexpanago@acn.gr.

Συγγραφέας: Παναγόπουλος Αλέξιος Π.
Εκδότης: Παναγόπουλος Αλέξιος Π.
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-92732-1-1
Σελίδες: 69
Σχήμα: 21χ15
Κατηγορίες: Πολιτισμός, Μουσική, Λαογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.08 €

Πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το βιβλίο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτό το βιβλίο.