Η "Φάρμα των Λεπρών" της Κύπρου

Περιγραφή

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη προσπάθεια εκτενούς παρουσίασης της λέπρας στην Κύπρο στα πρώτα πενήντα χρόνια της Αγγλοκρατίας (1878-τέλη δεκαετίας 1920), εποχή στην οποία εντάθηκαν παγκόσμια οι προσπάθειες αντιμετώπισης της λέπρας. Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία, αφού πρόκειται για ένα νησί που αποτέλεσε κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσα στην «ευαίσθητη» Μεσόγειο, όντας όμως πάντα «μήλον της έριδος» πολλών ευρωπαϊκών δυνάμεων, από τις οποίες τελικά επικράτησε η Μ. Βρετανία. Δεν επιλέχθηκε επίσης τυχαία και ο χρόνος (τελευταίο τέταρτο 19ου – πρώτες δεκαετίες 20ού αι.), δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη περίοδο εντάθηκαν παγκόσμια οι προσπάθειες αντιμετώπισης της λέπρας και, επιπλέον, άλλαξε ριζικά η κατάσταση στην Κύπρο στον τομέα της Υγείας σε σύγκριση με το οθωμανικό παρελθόν της. Πολύ λίγες είναι οι ελληνικές επιστημονικές μελέτες που πραγματεύονται το θέμα της λέπρας στο σύνολό του και ακόμη λιγότερες οι ιστορικές και κοινωνιολογικές εργασίες που κάνουν λόγο για τη λέπρα στην Ελλάδα (Σπιναλόγκα, Λωβοκομείο Χίου κ.ά.) και στην καθ’ ημάς και την Εγγύς Ανατολή, εν προκειμένω στην Κύπρο, στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στην κάλυψη μέρους αυτού του κενού στην ελληνική βιβλιογραφία αποσκοπεί η παρούσα μελέτη, βασισμένη κατά κύριο λόγο στα βρετανικά έγγραφα της περιόδου της Αγγλοκρατίας που σώζονται στο Κρατικό Αρχείο της Κύπρου.

Ο Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης γεννήθηκε στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 1973. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995) και κάτοχος επίσης μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, του ίδιου τμήματος με βαθμό άριστα (1998). Τον Απρίλιο του 1999 εκδόθηκε η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία του με τίτλο: «Το Μεταλλείο Ταύρου (Μπουγά Μαντέν) 1826-1924: Συμβολή στην ιστορία των ελληνικών οικισμών της Μ. Ασίας», από τον εκδοτικό οίκο των Αδελφών Κυριακίδη. Σήμερα εκπονεί, ως υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., τη διατριβή του με θέμα: «Οι μεταλλουργικοί οικισμοί των Ελλήνων του Πόντου από τα τέλη του 18ου αι. ως τις αρχές του 20ού αιώνα», με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Ιστορίας του Α.Π.Θ. κ. Αρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού. Συνεργάζεται επίσης με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς ως έκτακτος επιστημονικός συνεργάτης, ενώ παράλληλα ασχολείται με την έρευνα της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου. Εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Συγγραφέας : Χατζηκυριακίδης Κυριάκος Σ.
Εκδότης : Επίκεντρο
Έτος έκδοσης : 2014
ISBN : 960-458-527-4
Σελίδες : 352
Κατηγορίες : Κοινωνικές ομάδες, Ασθένειες, Κοινωνική ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.84 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.