Η υιοθεσία

Περιγραφή
Μια γυναικεία ματιά στα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα στα μέσα του 20ού αιώνα.
Η ιστορία των εθνών, η ιστορία των λαών γίνεται από άντρες, εξετάζεται από άντρες και καταγράφεται συνήθως από άντρες. Βέβαια η συνεισφορά των γυναικών στη δημιουργία της Ιστορίας είναι τεράστια, αλλά επειδή ένα μεγάλο μέρος της είναι πόλεμοι, ανταγωνισμοί κι εχθρότητες, όπως και μεγάλες αλλαγές στην εξέλιξη των λαών, ο ρόλος των γυναικών φαίνεται να είναι, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, πολύ μικρότερος. Οι λόγοι είναι γνωστοί και δεν χρειάζεται να αναλυθούν εδώ. Η συνεισφορά των γυναικών στη μελέτη και την καταγραφή των γεγονότων είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη συνεισφορά τους στη δημιουργία τους. Η γυναικεία ματιά εστιάζεται περισσότερο στα ανθρώπινα κίνητρα που δημιουργούν τα γεγονότα. Η γυναικεία ματιά έχει ως κέντρο της καταγραφής το τι ένιωθε η γυναίκα. Ενώ τα ιστορικά γεγονότα φαίνονται να είναι ο περίγυρος της ανθρώπινης ιστορίας. Τόμοι ολόκληροι έχουν ήδη γραφτεί για την ιστορία της Ελλάδας που σημάδεψε τα τελευταία πενήντα χρόνια του 20ού αιώνα. Όλοι οι τόμοι έχουν μια ομοιότητα. Κάνουν καταγραφή των γεγονότων με ημερομηνίες, αναφορές στα αίτια που προκάλεσαν τα γεγονότα, αναλύσεις των συνεπειών τους και όποια άλλη λεπτομέρεια χρειάζεται για τη μελέτη της Ιστορίας. Εδώ έχει γίνει μια απόπειρα να χρησιμοποιηθούν τα ιστορικά γεγονότα των τελευταίων πενήντα χρόνων στην Ελλάδα ως περιθώριο της σελίδας όπου μέσα της γράφεται η ανθρώπινη ιστορία.
Και βέβαια η ανθρώπινη ιστορία είναι ο Έρωτας!
Ο έρωτας ο πλατωνικός, ο έρωτας ο σαρκικός, ο έρωτας ο ολοκληρωμένος…
Επειδή λοιπόν το θέμα δεν είναι τα ιστορικά γεγονότα, αλλά μόνο ο αντίκτυπος που είχαν αυτά στη ζωή εκείνων που πήραν ενεργό μέρος στη δημιουργία τους, η αναφορά σε αυτά γίνεται μόνο όταν είναι αναγκαία. Στο βιβλίο πρωταγωνιστές δεν είναι οι καταστάσεις, αλλά οι άνθρωποι. Για το λόγο αυτό τα γεγονότα δεν αναφέρονται με μεγάλη ακρίβεια. Η ιστορία είναι ερωτική, που λόγω της αναφοράς σε γνωστές καταστάσεις μοιάζει αληθινή. Εκείνοι που τα διηγήθηκαν μπορεί να νομίσουν ότι μερικά από αυτά που διαβάζουν μοιάζουν με εκείνα που έκαναν ή είπαν. Μοιάζουν αληθινά, αλλά αληθινά δεν είναι. Δεν είναι αληθινά στο ποσοστό που, όπως έχει λεχθεί, έγινε συρραφή από διάφορες ιστορίες. Εδώ μπορεί να επαναληφθεί η ιταλική παραδοχή, που, επειδή χαρακτηρίζει απόλυτα το βιβλίο, τη λέμε και πάλι: “Se non e vero, e ben trovato – Αν δεν είναι αλήθεια, είναι καλά ταιριαγμένο!”
Τα γεγονότα της Ιστορίας είναι ιδωμένα από τη γυναικεία ματιά. Και έτσι είναι γραμμένα.Η Ειρήνη Ξεφτέρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο Αθηνών. Με υποτροφίες της ΕΟΚ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Συνταγματικό Δίκαιο για ένα χρόνο στο Τορίνο της Ιταλίας και για ένα χρόνο στο Παρίσι. Στην περίοδο της Χούντας παραιτήθηκε από τη δικηγορία και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αγγλία. Σπούδασε ψυχολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη συμβουλευτική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, δημιούργησε το Κέντρο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, έναν χώρο ελευθέρων συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε κοινωνικά, ψυχολογικά και νομικά θέματα, που αφορούν κυρίως τη σύγχρονη γυναίκα και το παιδί, αλλά και γενικότερα τη γνώση και την τέχνη για τη δημιουργία μιας καλής ποιότητας ζωής. Πριν από 30 χρόνια εξέδωσε σειρά από παιδικά βιβλία με τον τίτλο “Ο Αντρέας και η Έρση”. Στα εβδομήντα δύο της χρόνια έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα “Μαρία: Ένας άλλος τρόπος να διαβάζονται τα Ευαγγέλια”, ένα βιβλίο ψυχολογίας ντυμένο με τη μυθιστορηματική βιογραφία της Παναγίας. Ακολούθησε το βιβλίο “Συμβουλευτική για γυναίκες: Ένας άλλος τρόπος να διδάσκεται η ψυχολογία”, που πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι γνώσεις της επιστήμης της ψυχολογίας μπορούν να μετατραπούν σε τέχνη της καλής ζωής. Το έργο της “Η Υιοθεσία” είναι επίσης ένα βιβλίο ψυχολογίας, το οποίο έχει ντυθεί σαν μυθιστόρημα με γεγονότα που έζησε η γενιά του ’60 στην Ελλάδα. Η Ειρήνη Ξεφτέρη έχει μια κόρη και δύο εγγόνια.

Συγγραφέας: Ξεφτέρη Ειρήνη
Εκδότης: Πεδίο
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-546-115-3
Σελίδες: 447
Σχήμα: 23χ17
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.80 €