Η των θείων ευκοσμία και τάξις

Περιγραφή
[…] Στις σελίδες που ακολουθούν γίνεται μία παρουσίαση αυτής της εικαστικής καταγραφής και ιστόρησης της θείας λατρείας και παρουσιάζεται η μαρτυρία της τέχνης, όχι μόνο για το λειτουργικό τυπικό, αλλά και τη λογική, το ήθος και την αισθητική, που έχει αφορούν στον ναό, τα σκεύη, τα άμφια, τα άγια μυστήρια.
Κάποιες από τις μελέτες παρουσιάστηκαν στο παρελθόν σε τόμους συνεδρίων. Εδώ παρουσιάζονται σε βελτιωμένη μορφή και με διάφορες προσθήκες ή διορθώσεις.
“Το μυστήριο του βαπτίσματος”, Δράμα 1996.
“Το μυστήριο του γάμου”, Δράμα 1997.
“Η θεία λειτουργία”, Δράμα 1998.
“Το μυστήριο της μετανοίας”, Δράμα 2003.
Οι σκέψεις και οι προβληματιμοί των παραπάνω εισηγήσεων ανακοινώθηκαν στα ιερατικά – θεολογικά συνέδρια που συγκαλούσε ο αοίδιμος Μητροπολίτης Δράμας Διονύσιος, με την επιστημονική συνδρομή του τομέα Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ και την οργανωτική ευθύνη του αειμνήστου καθηγητού Ιωάννου Φουντούλη.
Οι άλλες μελέτες – κεφάλαια του ενοποιημένου αυτού έργου – γράφτηκαν με σκοπό να προβληματίσουν γύρω από τη δυνατότητα της ζωγραφικής να καταγράψει τη λειτουργική πρακτική και το τυπικό της θείας λατρείας. Η πρώτη να διερευνήσει το θέμα της μετάδοσης των τιμίων δώρων (“Η των θείων ευκοσμία και τάξις”), η δεύτερη, να ξαναδεί προσεκτικά το ζήτημα της εξέλιξης της ναοδομίας στις μέρες μας και πόσο υπεύθυνα αντιμετωπίζεται αυτό (“Η τέχνη της λατρείας ή η λατρεία της τέχνης. Ναοδομική αισθητική”) και η τρίτη (“Η λειτουργία της εικόνας στον σύγχρονο κόσμο”), να στοχαστεί πάνω στον αισθητικό και θεολογικό λόγο της βυζαντινής ζωγραφικής και να υπογραμμίσει τον επηρεασμό που δέχτηκε η σύγχρονη νεοελληνική τέχνη από τη βυζαντική παράδοση της Ανατολής αλλά και το πως οι μεγάλοι ζωγράφοι της λεγόμενης μοντέρνας τέχνης μαθήτευσαν στα έργα των δικών μας μεγάλων δασκάλων της εκκλησιαστικής ζωγραφικής.
[…]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Συγγραφέας: Τσομπάνης Τρύφων Π.
Υπεύθυνος Σειράς: Γιάγκος Θεόδωρος Ξ., Σκρέττας Νικόδημος
Εκδότης: Μυγδονία
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-7666-83-6
Σελίδες: 388
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Θεολογία , Θρησκευτική λατρεία
Σειρές: Κανονικά και Λειτουργικά

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.31 €