Η τέχνη της πίτας

0
(0)

Περιγραφή
Το βιβλίο περιέχει όσα χρειάζονται για να κάνει κανείς μια επιτυχημένη πίτα, χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Συγχρόνως, αποπνέει και το “άρωμα πίτας” μιας περιοχής που φημίζεται για τις πίτες της.
Ψάχνοντας για παραδοσιακές συνταγές, κατέληξα να ασχολούμαι, χωρίς να είμαι ειδική, με ζητήματα που αγγίζουν τη λαογραφία, ίσως και τη γλωσσολογία. Πίσω από την πίτα υπάρχει μια μακρά σειρά γυναικών, ιστορίες αγάπης, ένα παραμύθι αιώνων.
Πιστεύω προσωπικά ότι η παράδοση διατηρείται ζωντανή και εξελίσσεται όταν συμβαδίζει με τη ζωή μας. Έτσι εφαρμόζω τις παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και δίνω μια δική μου μέθοδο πίτας και φύλλου. Το φύλλο μου γίνεται πολύ λεπτό, κατάλληλο και για μπουγάτσα.
Η επιτυχία του φύλλου εξαρτάται πρώτα από το αλεύρι. Συγκέντρωσα λοιπόν πληροφορίες και κατέληξα σε συμπεράσματα που ενδιαφέρουν όσους “μπερδεύονται” με τα αλεύρια…
Η καταγωγή της μητέρας μου από την Κοζάνη και του άντρα μου από το Βελβεντό Κοζάνης, η διαμονή μας επί πολλά χρόνια στην Κοζάνη, το σπίτι μας στο Βελβεντό, οι συγγενείς, φίλοι και γνωστοί από την περιοχή, η αγάπη μου για τα παραδοσιακά και τα χειροποίητα, η ενασχόληση με τις πίτες μού έδωσαν τις απαραίτητες γνωριμίες και γνώσεις, για να γράψω αυτό το βιβλίο.
Όμως τη δύναμη και το θάρρος να το παρουσιάσω μου το έδωσαν οι ίδιες οι πίτες μου. Όταν κάνω λεπτά φύλλα και τα απλώνω στο ταψί, όταν βλέπω την πίτα να φουσκώνει καθώς ψήνεται, όταν τη βγάζω από τον φούρνο τραγανή και ρόδινη, όταν την τρώνε και την παινεύουν οι δικοί μου άνθρωποι, τότε αισθάνομαι ότι ξέρω να κάνω κάτι καλό, και αυτό θέλω να το μεταδώσω και σε άλλους.
Το βιβλίο ταξιδεύοντας στον κόσμο κέρδισε διακρίσεις και ωριμότητα:
Δίπλωµα Ευρεσιτεχνίας: Χορηγήθηκε στη Σούλα Γηραλέα Δίπλωµα Ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισµό Βιοµηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) για το φύλλο της πίτας της: το “πολυφύλλο”.
Αριθµός Διπλώµατος Ευρεσιτεχνίας: 1005691/17-10-2007.
Διαγωνισµός Gourmet 2007-2008: Το βιβλίο τιµήθηκε µε διάκριση (2ο βραβείο) ως “βιβλίο γαστρονοµίας Έλληνα συγγραφέα” στον διαγωνισµό Gourmet 2007-2008, που διοργάνωσε η εφηµερίδα Ελευθεροτυπία.
Διεθνής διαγωνισµός βιβλίων µαγειρικής Gourmand 2008-2009:
Το βιβλίο βγήκε πρώτο στην Ελλάδα, στην κατηγορία “βιβλίο ενός θέµατος” (“single subject cookbook”), στον διεθνή διαγωνισµό βιβλίων µαγειρικής Gourmand 2008-2009.Η Σούλα Σταμοπούλου Γηραλέα γεννήθηκε στο Βόλο, σπούδασε φυσικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη ραδιοηλεκτρολογία. Εργάστηκε στην αρχή ως καθηγήτρια. Στη συνέχεια, μαζί με τον άνδρα της, εργάστηκαν ως τηλεπικοινωνιακοί μηχανικοί του ΟΤΕ, στην Κοζάνη και στη Θεσσαλονίκη, όπου απέκτησαν τρεις γιους.
Έχοντας μητέρα Κοζανίτισσα και άνδρα από το Βελβεντό Κοζάνης, μέρη φημισμένα για την πίτα, μυήθηκε στην τέχνη της πίτας.

Συγγραφέας: Γηραλέα Σούλα
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-16-3704-4
Σελίδες: 158
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Μαγειρική, Ελληνική, Μαγειρική (Πίτες)
Σειρές: Μαγειρική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.03 €

Πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το βιβλίο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτό το βιβλίο.