Η σκακιέρα μπροστά τον καθρέφτη

Περιγραφή
Ο μικρός ήρωας του βιβλίου, παρατηρώντας μια σκακιέρα να αντικατοπτρίζεται σε έναν καθρέφτη στο τζάκι ενός «απαγορευμένου» δωματίου , περνάει με έναν ανεξήγητο τρόπο από την άλλη πλευρά του καθρέφτη, όπου όχι μόνο συναντάει τα είδωλα των πιονιών της σκακιέρας, αλλά και όλους όσοι έχουν κατά καιρούς καθρεφτιστεί εκεί μέσα.
Μαζί τους θα περάσει μια τρελή περιπέτεια. Ένα κείμενο «μαγικού ρεαλισμού» για μικρούς, και κυρίως για μεγάλους, από έναν συγγραφέα που εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.Ο Μάσιμο Μποντεμπέλι (1878-1960) υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα. Φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση, εν συνεχεία δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος σε διάφορες εφημερίδες, συνθέτης, ποιητής, αλλά και θεατρικός συγγραφέας με παρότρυνση του φίλου του Λουίτζι Πιραντέλλο, επηρεάστηκε από τη γαλλική πρωτοπορία της εποχής κατά την παραμονή του στο Παρίσι (1921-1922), και προσπάθησε να εφαρμόσει τις αρχές του υπερρεαλισμού στο έργο του, με πρώτο και χαρακτηριστικό παράδειγμα τη «Σκακιέρα μπροστά στον καθρέφτη» (1922). Η απόπειρά του αυτή ονομάστηκε «μαγικός ρεαλισμός», και ο Μποντεμπέλι βρήκε πολύτιμους αρωγούς στο πρόσωπο των φίλων του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο και Αλμπέρτο Σαβίνιο, οι οποίοι θέλησαν επίσης να υιοθετήσουν στην τέχνη τους τη δύναμη του ονείρου και του ασυνειδήτου, που προσδίδουν «μια μαγική δύναμη στις εμπειρίες της καθημερινότητας». Φίλος του φασισμού αρχικά, διώχθηκε αργότερα για την κριτική του στάση απέναντι στο καθεστώς. Το 1953 τιμήθηκε με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της Ιταλίας, το Premio Strega.

Συγγραφέας : Bontempelli Massimo 1878-1960
Μεταφραστής : Σκόνδρας Παναγιώτης
Εκδότης : Αστάρτη
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 960-263-158-9
Σελίδες : 111
Σχήμα : 21χ12
Κατηγορίες : Ιταλική πεζογραφία – Αφήγημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.46 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.