Η πολιτισμική κατασκευή της διαφορετικότητας

Περιγραφή
«Πλησιάζοντας στο ψυχιατρείο επικρατούσε μια τρομακτική ησυχία. […] Προχωρώντας αντίκρισα ένα κτήριο που έδειχνε αρκετά παλιό, με κάγκελα και δύο αστυνομικά αυτοκίνητα σταματημένα απέξω. Στην είσοδο πέρασα από έλεγχο. […] Μόλις μπήκα μέσα, άκουγα παράξενες κραυγές και φωνές που εναλλάσσονταν με απόλυτη ησυχία.
Το νοσοκομείο ήταν παλαιό πολύ και μύριζε παντού μούχλα και υγρασία. Όλες μου οι αισθήσεις ήταν σε εγρήγορση, αφού το περιβάλλον με έκανε να έχω τον νου μου τριγύρω… “Τόσοι ειδικοί εκεί μέσα και να μην έχουν δημιουργήσει ένα πιο ευχάριστο κλίμα;” αναρωτήθηκα, αλλά το ξέχασα την ίδια στιγμή που άκουσα να μου λένε ότι το κράτος δεν έχει χρήματα για τέτοιες πολυτέλειες».
Το βιβλίο αυτό αποτελεί προϊόν εθνογραφικής έρευνας στην περιοχή της Αθήνας και της Τρίπολης. Η πολυδιάστατη εξέταση της τρέλας, του ψυχοπαθή και άλλων συναφών εννοιών, παράλληλα με τις συγκλονιστικές αφηγήσεις των ιστοριών ζωής των εγκλείστων δείχνουν παραστατικά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η πολιτισμική κατασκευή του ψυχιατρικού ασθενή στη σύγχρονη Ελλάδα. Η μελέτη όμως δεν σταματά εκεί. Ο μηχανισμός αντίληψης και αποκλεισμού του Άλλου επεκτείνεται επίσης στην αναπηρία και στο φύλο, αφού, όπως διαπιστώνεται, οι θεωρητικοί και μεθοδολογικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για αυτό τον σκοπό είναι κοινοί. Το βιβλίο συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, η οποία στερείται επαρκών εθνογραφικών μελετών, και προπάντων μακρόχρονης επιτόπιας έρευνας σε ψυχιατρικές μονάδες εγκλεισμού. Τα επιστημονικά δεδομένα και οι εμπειρίες που καταθέτει θα δώσουν το έναυσμα για περαιτέρω έρευνες σε αυτό το σχεδόν ανεξερεύνητο πεδίο.Ο Αλέξανδρος Αργυριάδης είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στις βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές. Έχει επίσης αποφοιτήσει από το τμήμα Νοσηλευτικής Α του ΤΕΙ Αθήνας. Μετά από τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές απασχολείται στην εκπαίδευση.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Το αλφαβητάρι του γονέα” και “Το αλφαβητάρι της μακροζωίας” από τις εκδόσεις “Δίαυλος”.
Η επιστημονική του δραστηριοποίηση είναι πολυδιάστατη έχοντας εντάξει στο επιστημονικό του πεδίο πολλχς προσεγγίσεις και περιοχές (φιλολογικές, νοσηλευτικές, ιστορικές, κοινωνιολογικές, ανθρωπολογικές, πολιτισμικές, ερευνητικές, κ.λπ).
Είναι συνεργάτης του περιοδικού “Γονείς εν δράσει” και της εφημερίδας “Το Μπούρτζι” ενώ αρθρογραφεί και σε πολλά γνωστά έντυπα.
Είναι ενεργό μέλος της επιστημονικής κοινότητας συμμετέχοντας με εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.
Το πρόσφατο αντικείμενο απασχόλησης του είναι η πολιτισμική ανθρωπολογία που παίρνει πνοή μέσω της Διδακτορικής του Διατριβής που ετοιμάζεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο τμήμα Ι.Α.Δ.Π.Α με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κα Νάντια Σερεμετάκη.

Συγγραφέας: Αργυριάδης Αλέξανδρος
Εκδότης: Πεδίο
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-546-606-6
Σελίδες: 192
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Εθνολογία
Σειρές: Εθνογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.73 €