Η ποίηση για παιδιά και νέους

Περιγραφή
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται η ποίηση για παιδιά και νέους συνολικά και πολύπλευρα. Με τον τριπλό διαχωρισμό -μελέτη, έρευνα και διδασκαλία- γίνεται προσπάθεια καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης σ’ αυτούς τους τομείς, ενώ παράλληλα επισημαίνονται και προωθούνται, με κριτικές παρατηρήσεις, επιμέρους θέματα, απόψεις, προβλήματα και προβληματισμοί που συναπαρτίζουν το σύνολο.
Ερευνώνται προβλήματα ύλης, μορφής και περιεχομένου, καθώς και άλλα στοιχεία του ποιητικού λόγου. Επιπλέον, μελετάται η ιστορική, η μορφική και η θεματική εξέλιξη των ειδών της ποίησης που απευθύνεται σε παιδιά και νέους.
Τέλος, γίνεται πραγμάτευση του θέματος “Η ποίηση στην εκπαίδευση”. Παρουσιάζεται ο παιδευτικός ρόλος του ποιήματος και γενικότερα του ρυθμικού λόγου και προβάλλεται ως η πλέον ενδιαφέρουσα δραστηριότητα ανάμεσα σ’ άλλες για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Προτείνεται η αναγνωστική προσέγγιση του ποιητικού λόγου μέσα από τις γενικές αρχές που τον διέπουν: την λογοτεχνικότητα και τη διακειμενικότητα. Σ’ αυτήν την πρόταση, κεντρική θέση κατέχει το παιδί ως αναγνώστης υπό διαμόρφωση, πράγμα που είναι κεφαλαιώδες για την πρόσληψη της τέχνης του λόγου και που οφείλει να έχει υπόψη του κάθε διδάσκων παιδαγωγός.Γεννήθηκε το 1954 στη Σκοπιά Σερρών. Νεοελληνιστής φιλόλογος, πανεπιστημιακός. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., όπου εκπόνησε (1992) διδακτορική διατριβή. Δίδαξε στο Πειραματικό Σχολείο του Α.Π.Θ. (1998-2000). Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κατά το χειμερινό εξάμηνο (2008-2009) ήταν προσκεκλημένος καθηγητής στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης του Πανεπιστημίου Παρισίων (Paris IV). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο της Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και κυρίως της Παιδικής Λογοτεχνίας. Τον έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα ειδολογικά ζητήματα της Λογοτεχνίας, καθώς και ζητήματα Ποιητικής, Ρητορικής και Διδακτικής της Λογοτεχνίας και ειδικότερα της Παιδικής Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση. Έργα: “Η επίταξη τον σύναρθρου επιθέτου στο έργο του Γ. Θέμελη” (1992, διδ. διατρ.)· “Η ποίηση για παιδιά και νέους” (1993)· “Άρθρα και μελετήματα για την παιδική λογοτεχνία” (1999)· “Για την ποιητική και τη ρητορική του Ανδρέα Εμπειρίκου” (2000). Συνεργάστηκε στη “Μικρή Ανθολογία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας”· Από το 1204 έως σήμερα (1997) και στον τόμο “Βιογραφίες Νεοελλήνων Συγγραφέων” (1997). Συμμετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης για το “Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Α’ και Β’ Δημοτικού” και μετέφρασε το βιβλίο “Τι είναι λογοτεχνικό είδος;” (2000) του Γάλλου θεωρητικού J. -M. Schaeffer. Άρθρα και μελετήματά του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων, εφημερίδες και περιοδικά.

Συγγραφέας: Ακριτόπουλος Αλέξανδρος Ν.
Εκδότης: Ηρόδοτος
Έτος έκδοσης: 1993
ISBN: 960-7290-40-2
Σελίδες: 235
Σχήμα: 23χ15
Κατηγορίες: Παιδική λογοτεχνία – Θεωρία
Σειρές: Ιδέες και Έρευνα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.41 €