Η Πελαγία και το άσπρο μπουλντόγκ

Περιγραφή
Ο επίσκοπος Μιτροφάνι και η βοηθός του, αδελφή Πελαγία, έρχονται αντιμέτωποι με μια μυστηριώδη υπόθεση. Ποιος δολοφονεί τα σκυλιά της Μαρίας Αφανάσιεβνα Τατίστσεβα, θείας του σεβασμιότατου; Ποιος είναι ο ρόλος του επιθεωρητή Λεβόβιτς Μπουμπένκαφ, που καταφτάνει στο ήσυχο Ζαβόλισκ και αναστατώνει τα πνεύματα; Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο με την ανεύρεση δύο ακέφαλων πτωμάτων και μια σειρά φόνων, που αναμοχλεύουν παλιές θρησκευτικές πεποιθήσεις…Με φόντο τη ρωσική επαρχία στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου τα όρια μεταξύ κοσμικής και πνευματικής εξουσίας ήταν δυσδιάκριτα, με αφηγηματικό ύφος που ακολουθεί μια μεγάλη λογοτεχνική παράδοση, “Η Πελαγία και το άσπρο μπουλντόγκ” είναι ένα σπουδαίο μυθιστόρημα με συναρπαστική πλοκή, ένα γνήσιο αστυνομικό μυθιστόρημα.Ο Μπόρις Ακούνιν, ψευδώνυμο του συγγραφέα Γκριγκόρι Τσκαρτισβίλι, γεννήθηκε το 1956 στη Γεωργία από πατέρα Γεωργιανό και Ρωσίδα μητέρα, αλλά μεγάλωσε στη Μόσχα όπου και σπούδασε ανατολικές γλώσσες.
Αν και το φιλολογικό του όνομα θυμίζει τον Ρώσο αναρχικό Μπακούνιν, αιώνιο αντίπαλο του Καρλ Μαρξ, όπως διασαφηνίζει ο ίδιος, είναι απλώς δάνειο της ιαπωνικής λέξης ακούνιν, που σημαίνει τον κακό, τον μοχθηρό, τον λωποδύτη.
Πριν από τον Φαντόριν, ο Ακούνιν ήταν περισσότερο γνωστός στη Ρωσία ως μεταφραστής διαφόρων Ιαπώνων συγγραφέων, ιδίως του Γιούκιο Μισίμα.
Εκτός από τα βιβλία του, που έχουν ως ήρωα τον Εράστ Πέτροβιτς Φαντόριν, και τα οποία καλύπτουν την περίοδο από το 1877 ως το 1917 , ο συγγραφέας άρχισε και μια δεύτερη σειρά, με ηρωίδα την Πελαγία, μια Ρωσίδα μοναχή, ανάλογη με τη μις Μαρπλ της Άγκαθα Κρίστι, ενώ εξέδωσε και το εκτενές δοκίμιο Ο συγγραφέας και η αυτοκτονία. Επιπλέον, ξεκίνησε τελευταία και μια άλλη, τρίτη σειρά έργων, στην οποία τον κύριο χαρακτήρα αποτελεί ο Νικολάι Φαντόριν, συγγενής του Εράστ Πέτροβιτς Φαντόριν. Τα βιβλία του, όπως επεσήμανε η κριτική, πρόσφεραν (από το 1998) στους Ρώσους μια σύνδεση με το χαμένο παρελθόν τους, που διακόπηκε βίαια από την Οκτωβριανή επανάσταση, χωρίς να εξιδανικεύουν καθόλου το τσαρικό καθεστώς, το οποίο περιγράφουν με εντιμότητα, δείχνοντας ότι ο συγγραφέας δε δίνει δεκάρα για την αυτοκρατορική οικογένεια και τους πάλαι ποτέ ευγενείς. Αντίθετα ό,τι κατορθώνει ο Φαντόριν, όπως και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες των έργων του, επιτυγχάνεται παρά την αντίδραση των αρχών. Τα έργα του Μπόρις Ακούνιν έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι δύο γλώσσες.

Συγγραφέας: Akunin Boris
Μεταφραστής: Κεφαλλονίτης Ευάγγελος
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-14-1124-0
Σελίδες: 376
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ρωσική πεζογραφία – Μυθιστόρημα, Αστυνομική λογοτεχνία
Σειρές: Ξένη Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.95 €