Η πατριωτική δράση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Εμφύλιο

Περιγραφή
Ο Βασίλης Μπεκίρης σ’ αυτό το πόνημά του ασχολείται με τον πολιτικό Παναγιώτη Κανελλόπουλο, καταγράφοντας τα σπουδαιότερα γεγονότα από την περίοδο που μπήκε ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου μας.
Βέβαια, αναφέρεται περισσότερο στη συμβολή του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο σπαραγμό, όπου η παρουσία του Παναγιώτη Κανελλόπουλου ήταν έντονη και όπου διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο, είτε από τις υψηλές θέσεις που κατείχε (αντιπρόεδρος της εξόριστης κυβέρνησης ή υπουργός στις διάφορες κυβερνήσεις) είτε από τις χαμηλές (εξόριστος στα διάφορα νησιά ή απλός στρατιώτης στα βουνά της Ηπείρου).
Ο Βασίλης Μπεκίρης γεννήθηκε στην Κάτω Αχαΐα το 1936. Είναι νυμφευμένος με τη συμβολαιογράφο Δήμητρα Αποστολοπούλου, με την οποία έχει αποκτήσει τέσσερις γιους.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών.
Διετέλεσε αρχηγός της ΕΡΕΝ Νομού Αχαΐας και διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του τέως πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου.
Άσκησε τη δικηγορία στην πόλη των Πατρών.
Πολιτεύθηκε με τη Νέα Δημοκρατία το 1974 και εξελέγη βουλευτής Αχαΐας. Επανεξελέγη βουλευτής τα έτη 1977, 1981, 1985, 1989, 1990 και 1993.
Εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους.
Διετέλεσε επανειλημμένως πρόεδρος της ΟΚΕ Παιδείας (Ομάδα Κοινοβουλευτικού Εργου), κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Εκπροσώπησε επανειλημμένως τη Βουλή των Ελλήνων σε πολλά συνέδρια στο εξωτερικό.
Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Young Leaders και της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (The Greek Association for European and Atlantic Cooperation). Επίσης υπήρξε μέλος της Διεθνούς Επιτροπής εναντίον του Απαρτχάιντ. Εισηγήθηκε πολλά νομοσχέδια στη Βουλή των Ελλήνων, κυριότατα σε θέματα Παιδείας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης κ.λπ.
Εχρημάτισε μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας, Γεωργίας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.ά.
Συμμετείχε στην κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, ως υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων επί τριάντα δύο μήνες. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Παιδείας συνεργάσθηκε στενά με τους υπουργούς Παιδείας Β. Κοντογιαννόπουλο και Γ. Σουφλιά, με τους οποίους δημιούργησε έργο σημαντικό.
Συνέβαλε στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της παιδείας της περιόδου 1990-1993, ειδικότερα στον τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγγραφέας: Μπεκίρης Βασίλης
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης: 2002
ISBN: 960-14-0588-7
Σελίδες: 369
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Παγκόσμιος πόλεμος, 1939-1945, Πολιτικοί, Ελλάς – Ιστορία – Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949
Σειρές: Πολιτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.77 €