Κατεβάσετε-βιβλίο.com

Η ουρά της σαύρας

Περιγραφή
Ένα αγόρι μεγαλώνει στη Βαρκελώνη του ’45, που τη διασχίζουν τα τραμ, τη στοιχειώνουν τα φαντάσματα του Εμφυλίου και την πλακώνει ο φόβος της μυστικής αστυνομίας του Φράνκο.
Είναι μια σκληρή εποχή νικητών και ηττημένων, που όνειρα κι αγάπες του χτες στοιβάζονται στ’ αζήτητα της Ιστορίας. Κι ο Δαβίδ, γιός ενός καταζητούμενου αναρχικού, ανήκει μαζί με τη μητέρα του, την όμορφη κοκκινομάλλα Ρόσα, στους χαμένους του παιχνιδιού…
Με τον πατέρα φυγόδικο, εξαφανισμένο από καιρό, ο Δαβίδ και η μητέρα του επιβιώνουν μόνοι, χάρη σ’ ένα βουβό, οργισμένο πείσμα. Ώσπου εισβάλλει στη ζωή τους ο επιθεωρητής Γαλβάν. Έρχεται για να κάνει έρευνα, αλλά σε λίγο δεν ξέρει πια κι ο ίδιος αν τριγυρίζει έξω απ’ το σπίτι τους ζητώντας πληροφορίες για τον πατέρα του Δαβίδ ή μια ματιά από την όμορφη Ρόσα.
Στο πρόσωπο του ερωτοχτυπημένου αστυνομικού, όμως, βρίσκει επιτέλους διέξοδο το μίσος που γέννησαν οι πληγές του παρελθόντος κι έθρεψε η δυστυχία του παρόντος. Κι έτσι αρχίζει ανάμεσα στον Δαβίδ, τη μητέρα του και τον Γαλβάν ένα παιχνίδι σαγήνης, εξαπάτησης και εκδίκησης, που καταργεί σιγά σιγά τα εύθραστα όρια ανάμεσα στο σήμερα και το χτες, την αλήθεια και το ψέμα, το καλό και το κακό. Και σαν αναπόδραστη ιεροτελεστία, οδηγεί και τους τρεις τους στον αφανισμό…O Χουάν Μαρσέ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας, γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1933, εργάστηκε μέχρι τα είκοσι έξι του σε εργαστήριο χρυσοχοΐας και δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, “Encerrados con un solo juguete”, το 1960. Στα έργα του, που έχουν μέχρι σήμερα μεταφραστεί σε δεκαεννέα γλώσσες, περιλαμβάνονται τα “Esta cara un luna”, “Ultimas Tardes con Teresa” (βραβείο Biblioteca Breve, 1965), στο οποίο εισάγει για πρώτη φορά το πραγματικό και ηθικό πανόραμα της μεταπολεμικής Βαρκελώνης, που αποτελεί το αφηγηματικό σύμπαν όλων των κατοπινών βιβλίων του, “La oscura historia de la prima Montse”, “Si te dicen que cai”, πρώτο μεγάλο έργο της ωριμότητάς του, που πρωτοκυκλοφόρησε στο Μεξικό, απαγορευμένο στην Ισπανία από τη φρανκική λογοκρισία, “La muchaca de las bragas de oro” (βραβείο Planeta 1978), “Un dia volvere, Ronda del Guinardo” (βραβείο της Πόλης της Βαρκελώνης 1985), “El amante bilingue” και “El Embrujo de Shangai” (“Η μαγεία της Σαγκάης”, Εθνικό Βραβείο Κριτικής 1994), καθώς και πολλές συλλογές διηγημάτων και άρθρων. Για την “Ουρά της Σαύρας” ο Μαρσέ τιμήθηκε για δεύτερη φορά με το Εθνικό Βραβείο Κριτικής καθώς και με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας, αποσπώντας έτσι ταυτόχρονα τις δύο μεγαλύτερες λογοτεχνικές διακρίσεις που απονέμονται στην Ισπανία.

Συγγραφέας: Marse Juan 1933-
Μεταφραστής: Παναγιωτίδου Μελίνα
Εκδότης: Bell / Χαρλένικ Ελλάς
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN: 960-620-458-8
Σελίδες: 385
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ισπανική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.66 €

Exit mobile version