Η Κύπρος η ευρωπαϊκή ένωση και τα διακυβευόμενα συμφέροντα

Περιγραφή
Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό εμπεριέχουν προεκτάσεις πέραν των γεωγραφικών ορίων της Μεγαλονήσου. Το βιβλίο του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους επεξηγεί με σαφήνεια ότι πρωταρχικός στόχος της όλης προσπάθειας σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν ήταν η αποενοχοποίηση της Τουρκίας και η διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής της πορείας. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ως ισότιμο μέλος διαφοροποίησε τα δεδομένα επηρεάζοντας στρατηγικές ισορροπίες, τις επιδιώξεις των εμπλεκομένων μερών καθώς και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Μεταξύ άλλων, οι Ευρωτουρκικές σχέσεις, ο ρόλος των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του ΟΗΕ, η στάση της Ρωσίας, οι επιδιώξεις της Τουρκίας και η πολιτική της Ελλάδος και της Κύπρου, αποτελούν μέρος ενός πλέγματος διακυβευόμενων συμφερόντων τα οποία το βιβλίο επιχειρεί να αναλύσει.
Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι εκ των πραγμάτων η Κύπρος καθίσταται πεδίον δοκιμής προθέσεων της αξιοπιστίας και των αρχών της ΕΕ καθώς επίσης και των προθέσεων της Τουρκίας να εναρμονισθεί με τον Ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Ταυτόχρονα καταθέτει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την επίλυση του Κυπριακού με τρόπο που να αποκαθίσταται η ενότητα της χώρας. Οι εισηγήσεις του συνιστούν στην πραγματικότητα τον εμβολιασμό του ιστορικού συμβιβασμού της ομοσπονδίας με αρχές και ιδεώδη του Ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Ο Ανδρέας Θεοφάνους υποστηρίζει ότι σε μια εποχή συγκρούσεων και εντάσεων, η επίτευξη του στόχου της ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης των Ελληνοκυπρίων Χριστιανών και των Τουρκοκυπρίων Μουσουλμάνων μπορεί να συμβάλει και στην υλοποίηση μεγαλύτερων στόχων εξυπηρετώντας και ευρύτερα συμφέροντα.
Ο Ανδρέας Θεοφάνους γεννήθηκε το 1960 στην Κύπρο. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Susquehanna University της Πολιτείας της Πενσυλβανίας με υποτροφία του προγράμματος Fulbright αποφοιτώντας με τιμητική διάκριση το 1983 (Valedictorian). Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Pennsylvania State University, απ’ όπου έλαβε τους τίτλους Μ.Α. και Ph.D. στα Οικονομικά, το 1985 και το 1988 αντίστοιχα. Είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας καθώς και του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων. Έχει επισκεφθεί αριθμό πανεπιστημίων και δεξαμενών σκέψης ως επισκέπτης καθηγητής, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης ή/και προσκεκλημένος ομιλητής στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μέση Ανατολή, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα ιδρύματα: «London School of ­Economics and Political Science», «Brookings Institution», «Woodrow Wilson International Center of Scholars», «Center for European Integration Studies – University of Bonn», «Hebrew University of Jerusalem», «Australian Institute of International Affairs» και «University of Tokyo». Είναι συγγραφέας και συν-επιμελητής διαφόρων βιβλίων για πολιτικά και οικονομικά θέματα, καθώς και για θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο, την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει επίσης δημοσιεύσει αριθμό συγγραμμάτων, οργάνωσε πολυάριθμα διεθνή συμπόσια και συνέδρια και ήταν/είναι επιστημονικός συντονιστής σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων. Στις αρχές του 2010 εισήγαγε τη νέα σειρά Κειμένων Πολιτικής του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, ενώ από το 2004 είναι επίσης επιμελητής του ηλεκτρονικού εντύπου «In Depth». Είναι παντρεμένος με την Ανδρούλλα Θεοφάνους και έχει τρεις γιους, τους Φειδία, Ανδρόνικο και Ευαγόρα.

Συγγραφέας : Θεοφάνους Ανδρέας
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 960-02-2042-5
Σελίδες : 336
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Πολιτική – Κύπρος, Κύπρος – Σχέσεις – Ευρωπαϊκή Ένωση
Σειρές : Η Κύπρος στον Σύγχρονο Κόσμο

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.75 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.