Η Κυπριακή Εθνογραφική Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη

Περιγραφή
Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη δημοσίευση των 116 αντικειμένων που απαρτίζουν την κυπριακή ενότητα της πλούσιας εθνογραφικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη. Ο συστηματικός αυτός κατάλογος παρουσιάζει σύμφωνα με τις νεότερες απαιτήσεις της επιστημονικής μεθόδου όλα τα εκτεθειμένα και αποθηκευμένα έργα κυπριακής παραδοσιακής τέχνης που έχουν αποθησαυριστεί στο Μουσείο στο διάστημα των 80 χρόνων από την ίδρυσή του.
Στη συλλογή εκπροσωπούνται κυρίως η υφαντική, η κεντητική και οι χειροποίητες παραδοσιακές φορεσιές της Κύπρου. Τα μισά σχεδόν από τα αντικείμενα είναι κεντήματα -κάποια ανήκουν στα παλαιότερα γνωστά διεθνώς εργόχειρα του νησιού- και δαντέλες. Σημαντικό τμήμα αποτελούν οι ενδυμασίες: ανδρικές και γυναικείες από την Καρπασία, αστικές φορεσιές τύπου Αμαλίας και νεότερες από τη Λύση. Η συλλογή αριθμεί επίσης 16 κοσμήματα, καθώς και μεμονωμένα δείγματα κεραμικής, ξυλογλυπτικής, δερματοτεχνίας και χαρακτικής σε νεροκολοκύθες. Καθοριστικές για την αξιολόγηση της κυπριακής συλλογής του Μουσείου είναι τόσο η παλαιότητα αντικειμένων τα οποία περιλαμβάνονταν σε συλλογές που είχαν συγκροτηθεί στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, όσο και η προέλευση πολλών δειγμάτων από κατεχόμενες, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, περιοχές του νησιού.
Ας σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα έργα της συλλογής προσφέρθηκαν στο Μουσείο από Έλληνες και Κύπριους δωρητές, ανάμεσα στους οποίους ξεχωριστή θέση κατέχει η αρχαιολόγος και πρωτοπόρος λαογράφος Αγγελική Πασχαλίδου-Πιερίδου (1918-1973).
Στην παρούσα έκδοση η καθηγήτρια Λαϊκής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου, η οποία έχει στο βιογραφικό της σημαντικές μελέτες για τον παραδοσιακό πολιτισμό, δημοσιεύει το απόσταγμα της μακροχρόνιας επιστημονικής έρευνας που αφιέρωσε στην κυπριακή συλλογή του Μουσείου. Το υλικό παρουσιάζεται κατά κατηγορίες, στις οποίες εισάγει τον αναγνώστη σχετικό κείμενο. Κάθε αντικείμενο συνοδεύεται από φωτογραφία και εκτενές λήμμα, που περιλαμβάνει περιγραφή, τυπολογικό και τεχνοτροπικό σχολιασμό, διαστάσεις, προέλευση, αν είναι καταγεγραμμένη στο αρχείο του Μουσείου, όνομα του δωρητή ή του ατόμου από το οποίο αγοράστηκε, δημοσιεύματα που το αναφέρουν. Ο τόμος εμπλουτίζεται με χάρτες του νησιού, γλωσσάριο των ιδιωματικών κυπριακών λέξεων που δημοσιεύονται στο βιβλίο, ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία.Η Δρ Ευφροσύνη Ριζοπούλου – Ηγουμενίδου είναι καθηγήτρια Λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο και Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης και στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και Μουσειολογία στο ICCROM στη Ρώμη. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα διατριβής την αστική ενδυμασία της Κύπρου κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Η έρευνά της καλύπτει όλες τις πτυχές του παραδοσιακού πολιτισμού. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Λαϊκή Τέχvη, Λαϊκή Αρχιτεκτovική, Πρoβιoμηχαvική Τεχvoλoγία, τον Υλικό Βίo των Νεoτέρωv Χρόvωv, και γεvικότερα τo Λαϊκό Πoλιτισμό της Κύπρoυ και τoυ ευρύτερoυ Μεσoγειακoύ Χώρoυ. Συμμετείχε σε δεκάδες ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια με αντικείμενο το λαϊκό πολιτισμό. Έχει πέραν των 100 δημοσιεύσεων σε θέματα λαϊκού πολιτισμού , αρκετές από τις οποίες αφορούν την παραδοσιακή διατροφή.

Συγγραφέας: Ριζοπούλου – Ηγουμενίδου Ευφροσύνη
Φωτογράφος: Μανώλης Κώστας
Εκδότης: Μουσείο Μπενάκη
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-476-071-8
Σελίδες: 189
Σχήμα: 28χ22
Κατηγορίες: Ενδυμασία, Λαογραφία, Ελληνική, Κοσμήματα, Μουσεία – Κατάλογοι, Ελλάς – Λαϊκός πολιτισμός

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.00 €