Η κρητική διάλεκτος

Περιγραφή

«Η Κρητική διάλεκτος»: Με τον όρο κρητική διάλεκτος ονομάζαμε τη μορφή της νεοελληνικής γλώσσας που μιλιέται στην Κρήτη. Τη μορφή αυτής, περισσότερο ή λιγότερο ανάμικτη με μη κρητικά στοιχεία, ίδίως ως προς την προφορά και το λεξιλόγιο, την ακούμε σήμερα από το στόμα των ατόμων κρητικής ρίζας και μέσης ή μεγάλης ηλικίας που διαβιούν εντός της Μεγαλονήσου και έχουν χαμηλή παιδευτική στάθμη. Απόηχο της ομιλίας αυτής διατηρούν δια βίου και οι εγκατεστημένοι στην υπόλοιπη Ελλάδα Κρητικοί κάποιας ηλικίας. Επίσης οι εγκατασταθέντες μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (το 1922) σε πόλεις και κωμοπόλεις της δυτικής Μικράς Ασίας μουσουλμάνοι το θρήσκευμα Κρήτες και οι κρητικής προελεύσεως κάτοικοι της κώμης Χαμιδιέ της Συρίας διατηρούν την ελληνική γλώσσα κρητικής παραλλαγής. Η κρητική διάλεκτος είναι η επί του κρητικού εδάφους έξέλιξις της ελληνιστικής κοινής, την οποία μιλούσαν οι Κρήτες μετά την σίγησι (γύρω στον 2ο μ.Χ. αιώνα) της αρχαίας, αυστηρού δωρικού τύπου, κρητικής διαλέκτου. Από την δωρική της αρχαίας Κρήτης, την οποία γνωρίζομε αρκετά καλά χάρις στην Επιγραφή της Γόρτονος που είναι η εκτενέστερη αρχαία ελληνική επιγραφή, ελάχιστα στοιχεία, κυρίως τοπωνύμια, επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Δείγματα της νεοκρητικής διαλέκτου έχομε από τα τέλη του 13ου αιώνα, αποτελούμενα, σχεδόν όλα, από τοπωνύμια υπό την λαϊκή τους προφορική εκφορά, στη συνθήκη που συνήφθη μεταξύ των Βενετών και του Κρητικού άρχοντα Αλεξίου Καλλέργη το έτος 1299. Αργότερα εμφανίστηκε η γραπτή παραγωγή έργων στην ομιλούμενη στη Μεγαλόνησο μορφή της νεοελληνικής. Πρόκειται για τα λογοτεχνικά κείμενα της λεγόμενης Κρητικής Σχολής, που είναι όλα σε ποιητικό λόγο και αποτελούν την πρώτη φάσι της νεοελληνικής λογοτεχνίας και μία από τις σημαντικότερες πνευματικές δημιουργίες των χρόνων της Αναγεννήσεως σε ευρωπαϊκή κλίμακα, όπως σημειώνει ο Στυλιανός Αλεξίου.

Ο Νικόλαος Κοντοσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών με διατριβή επί της κρητικής διαλέκτου. Υπηρέτησε επί 35 χρόνια στο «Κέντρον συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού της νέας ελληνικής γλώσσης» της Ακαδημίας Αθηνών, του οποίου υπήρξε Διευθυντής κατά τη διετία 1989-1990. Ειδικευμένος στην νεοελληνική διαλεκτολογία σπούδασε στη Γαλλία την Ενόργανη Φθογγολογία και τη Γλωσσογεωγραφία. Πραγματοποίησε γλωσσολογικές μελέτες και έρευνες στην Ελλάδα και σ’ άλλες χώρες, συμμετέσχε σε πολλά γλωσολογικά συνέδρια και στην παρασκευή του Γλωσσσικού Άτλαντος της Ευρώπης που ετοιμάζετο στη Νιμέγκη της Ολλανδίας. Είναι μέλος ελληνικών και ξένων γλωσσικών εταιριών και συγγραφέας 70 περίπου γλωσσικών μελετών και έξι γλωσσολογικών συγγραμμάτων, από τα οποία αναφέρονται ο Γλωσσικός Άτλαντας της Κρήτης, η Επίδραση της γαλλικής στην ελληνική γλώσσα (στα γαλλικά) και το δίτομο έργο «Γλώσσες και διάλεκτοι της Ευρώπης».

Συγγραφέας : Κοντοσόπουλος Νικόλαος Γ.
Εκδότης : Βιβλιοεπιλογή
Έτος έκδοσης : 2015
ISBN : 960-663-520-5
Σελίδες : 112
Σχήμα : 21×14
Κατηγορίες : Ελληνική γλώσσα – Διάλεκτοι

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.22 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.