Η κατσαρίδα

Περιγραφή
Μια χειμωνιάτικη μέρα στο παγωμένο Μόντρεαλ, ένας αυτόκλητος κλέφτης προσπαθεί να κρεμαστεί από ένα δέντρο στο πάρκο και να δώσει τέλος στη ζωή του – πιο πολύ από περιέργεια, ή σαν πρόκληση, όπως ο ίδιος ομολογεί… Ο ήρωας, ένας μετανάστης από τη Μέση Ανατολή, σώζεται την τελευταία στιγμή, παρά τη θέλησή του, και υποχρεώνεται να παρακαλουθεί συνεδρίες με μια καλοπροαίρετη αλλά αφελή ψυχαναλύτρια, στην οποία αφηγείται τη γεμάτη ένταση και ενίοτε παραληρηματική ιστορία του.
Oδηγώντας μας πίσω στην παιδική ηλικία του ήρωα σε μια χώρα πληγωμένη από τον πόλεμο και περιγράφοντας την τωρινή του ζωή στη θολή ατμόσφαιρα των καφέ όπου συχνάζουν οι μετανάστες της νέας πόλης του, η “Κατσαρίδα” καταγράφει, με λυρισμό και μαύρο χιούμορ, το ταξίδι του αφηγητή μας, την ανάγκη του να βρει τη δική του θέση στον κόσμο, τις ενοχές του για την απώλεια της αδελφής του, την αγάπη του για μια Ιρανή, τη Σοχρέ, που και η δικής ζωή είναι μια φυγή από το σκοτάδι του παρελθόντος, τις περιπλανήσεις του στους δρόμους τις παγωμένες νύχτες, όπου σαν κατσαρίδα τρυπώνει στη ζωή των άλλων…
Αν το “Παιχνίδι του Ντενίρο”, το πρώτο μυθιστόρημα του Ράουι Χαζ, ήταν το απροσδόκητα εντυπωσιακό ντεμπούτο ενός νέου συγγραφέα, η “Κατσαρίδα” είναι η επιβεβαίωση ενός ξεχωριστού λογοτεχνικού ταλέντου.Ο Ράουι Χαζ γεννήθηκε το 1964 στο Λίβανο και έζησε στη Βηρυτό τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Λίγο αργότερα άρχισε για τον Χαζ μια μακρά περίοδος περιπλάνησης μέχρι να εγκατασταθεί τελικά στον Καναδά. Έζησε για λίγο στην Κύπρο και αργότερα έφυγε για τη Νέα Υόρκη όπου σπούδασε φωτογραφία. Το 1992 εγκαταστάθηκε στο Μόντρεαλ, όπου ζει μέχρι σήμερα. Ο Χαζ είναι εικαστικός καλλιτέχνης, επιμελητής εκδόσεων, συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής, αλλά περιστασιακά εργάζεται και ως οδηγός ταξί. Έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλά μουσεία και γκαλερί ανά τον κόσμο. Επίσης αρθρογραφεί στον καναδικό Τύπο.

Συγγραφέας: Hage Rawi
Μεταφραστής: Τσουκαλά Έλενα
Εκδότης: Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-486-054-2
Σελίδες: 382
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Αγγλόφωνη πεζογραφία (Καναδάς) – Μυθιστόρημα
Σειρές: Πεζογραφία, Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.11 €