Η καταγωγή της έμπνευσης

Περιγραφή
Γεννιόμαστε ή γινόμαστε δημιουργικοί; Τι είναι αυτό που διακρίνει την καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του Πικάσο ή του Μότσαρτ από την επιδεξιότητα με την οποία ο Δαρβίνος ή ο Κέπλερ κατάφεραν να παρατηρήσουν την πραγματικότητα με καινούργια μάτια; Πώς αναπτύσσεται το δημιουργικό πνεύμα;
Αυτό το βιβλίο δίνει μια συνολική εικόνα των πτυχών της δημιουργικότητας: τις βιολογικές και πολιτισμικές της ρίζες, τα χαρακτηριστικά μιας δημιουργικής προσωπικότητας, τους μηχανισμούς με τους οποίους ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πρωτοποριακές ιδέες.
Από βιογραφίες όπως των Γαλιλαίου, Μπετόβεν, Προυστ, Φρόιντ, αντιλαμβανόμαστε ότι η ιδιοφυΐα είναι κατά μεγάλο μέρος εγγενής, αλλά και ότι η δημιουργικότητα είναι θέμα τεχνικής και πειθαρχίας· μπορούμε να την αναπτύξουμε αλλά και πρέπει να την εξασκούμε. Ο Oλιβέριο προτείνει μια σειρά από ασκήσεις, τεστ και πρακτικές εφαρμογές, που παρακινούν τη σκέψη να βγει από τα καλούπια και να πάει πέρα από τους περισπασμούς που συνεχώς «εκτρέπουν» την πνευματική δραστηριότητα προς τις μικρές επείγουσες ανάγκες της καθημερινής ζωής. Μέσα στον ορυμαγδό πληροφοριών και νέων εξελίξεων, καθίσταται σημαντικό να αναπτυχθεί η ικανότητα συγκέντρωσης, η δεξιότητα της επιλογής των κατάλληλων δεδομένων και του συνδυασμού εικόνων και εννοιών. Πώς γίνεται λοιπόν να διατηρήσουμε και ως ενήλικες την υγιή περιέργεια ενός παιδιού, ενισχύοντας την ικανότητά μας να δίνουμε πρωτότυπες απαντήσεις στα, κάθε φορά, καινούργια προβλήματα; Πώς μπορεί η κοινωνία να βελτιώσει την καινοτόμα παραγωγικότητα των μελών της και να την απορροφήσει προς νεωτεριστικές κατευθύνσεις;
Διδάσκει ψυχοβιολογία στο πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης. Γράφει τακτικά στην Corriere della Sera και είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών δοκιμίων και εκλαϊκευτικών έργων. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του, που δημοσιεύτηκαν από τον εκδοτικό οίκο Rizzoli, είναι: «La mente. Istruzioni per l’ uso» (2001), «Le eta della mente» (2004, μαζί με την Άννα Ολιβέριο Φεράρις), «Istruzioni per restare intelligenti» (2005).

Συγγραφέας : Oliverio Alberto
Μεταφραστής : Κατσιφός Βαγγέλης
Εκδότης : Lector
Έτος έκδοσης : 2009
ISBN : 960-6621-70-7
Σελίδες : 174
Σχήμα : 21χ13
Κατηγορίες : Κοινωνικές επιστήμες – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.36 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.