Η κατάρρευση του κόσμου

Περιγραφή
Ο κόσμος μας βρίσκεται σε κρίση, σε τέτοια μάλιστα βαθιά κρίση, ώστε ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται με αφανισμό. Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αφελή αντίληψη ότι η Γη κινδυνεύει. Η Γη μεν καταστρέφεται, αλλά δεν κινδυνεύει, διότι έχει την ικανότητα να ανανεώνεται, εκμηδενίζοντας τον παράγοντα που την καταστρέφει. Επειδή δε καταστροφέας της Γης είναι ο άνθρωπος, είναι και ο μόνος που κινδυνεύει.
Οι αιτίες της κρίσης είναι βασικά τρεις και δυστυχώς σε σύγκλιση. Είναι η διαίρεση του παγκόσμιου πληθυσμού σε δυο αντιτιθέμενες μερίδες με διευρυνόμενα άνισες δυνατότητες επιβίωσης, είναι η προοδευτική συμπύκνωση του αστικού πληθυσμού σε ασφυκτικές μεγαλουπόλεις και είναι η επιταχυνόμενη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Μελέτες δείχνουν ότι η γενικευμένη κρίση, που απειλεί τον κόσμο μας, ενδέχεται να ξεσπάσει ακόμα και μέσα στο πρώτο μισό του 21ου αιώνα.Ο καθηγητής Αντώνης Νικ. Κονταράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.), στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Υπηρέτησε, αρχικά, στον Δημόκριτο και στη Δ.Ε.Η. Αργότερα εργάσθηκε για την κυβέρνηση και τη βιομηχανία των Η.Π.Α. αρχικά ως ερευνητής και αργότερα ως ανώτατο στέλεχος της διοικητικής ιεραρχίας.
Είχε ουσιαστική συμμετοχή σε επτά από τα σημαντικότερα προγράμματα των Η.Π.Α.: 1) Στο εθνικό πρόγραμμα μαγνητορευστοδυναμικών εφαρμογών, 2) Στο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα, 3) Στο εθνικό πρόγραμμα υποβρύχιας εξερεύνησης, 4) Στο εθνικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας, 5) Στο εθνικό αντικαρκινικό πρόγραμμα, 6) Στο εθνικό ενεργειακό πρόγραμμα, 7) Στο εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης του ΑIDS.
Για τις προσφορές του αυτές τιμήθηκε με τρία βραβεία από την κυβέρνηση και βιομηχανία των Η.Π.Α.
Το 1976 εξελέγη τακτικός καθηγητής στον τομέα Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής του πανεπιστημίου Πατρών. Από τη θέση αυτή απεχώρησε με εθελουσία έξοδο το 1984. Μεταξύ 1979 και 1982 διετέλεσε, παράλληλα, και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Μεταξύ 1985 και 1990 διετέλεσε αντιπρόεδρος επιχειρησιακής στρατηγικής της εταιρείας Biotech Research Laboratories στις Η.Π.Α. και παράλληλα καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου George Washington. Το Μάρτιο του 1991 διορίσθηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του θεραπευτηρίου “Ευαγγελισμός” και τον Οκτώβριο του 1992 επιλέχθηκε πρώτος Γενικός Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου και υπηρέτησε μέχρι και το Φεβρουάριο του 1997. Το Μάρτιο του ίδιου χρόνου ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της Golden Filter S.A., Ανώνυμης Εταιρείας Έρευνας και Εκμετάλλευσης Ευρεσιτεχνιών. Τέλος τον Απρίλη του 1999 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Νοσηλευτικού Ιδρύματος “Ερρίκος Ντυνάν” του Ε.Ε.Σ., αλλά παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους στα μέσα του 2000. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει δεκαέξι βιβλία, καθώς και πάνω από σαράντα τεχνικές εργασίες και σχεδιασμούς ερευνητικών προγραμμάτων.

Συγγραφέας: Κονταράτος Αντώνης Ν.
Εκδότης: Εκδόσεις Γκοβόστη
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-446-061-7
Σελίδες: 71
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Κοινωνικές επιστήμες, Περιβάλλον – Προστασία, Αστική ανάπτυξη, Κοινωνιολογία – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις, Περιβαλλοντική πολιτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.54 €