Η ιστορία της ανέγερσης και της καταστροφής της εκκλησίας της Παναγιάς στο Μοσχονήσι

Περιγραφή
Η ιστορία της εκκλησίας της Παναγίας στο Μοσχονήσι του Αϊβαλιού ήταν άγνωστη. Ελάχιστοι γνώριζαν ότι η χριστιανική αυτή εκκλησία χτίστηκε μετά από όνειρο που είδε ένας Τούρκος πολίτης και ότι, ενώ άντεξε σε σεισμούς και πυρκαγιές, τελικά καταστράφηκε από την αφροσύνη ενός ανθρώπου, ο οποίος την γκρέμισε για να χρησιμοποιήσει τις πέτρες της για την ανέγερση άλλων κτιρίων.
Την ιστορία της ανέγερσης και της καταστροφής της εκκλησίας της Παναγίας καταγράφει ο Τούρκος Αλί Ονάι, ο οποίος στο τέλος της αφήγησής του παραπέμπει τον καταστροφέα της εκκλησίας και του πολιτισμού στην κρίση κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου.
Ο Αλί Ονάι γεννήθηκε το 1918 στο Ρέθυμνο της Κρήτης από οικογένεια που είχε εγκατασταθεί στο νησί το 1672. Ο πατέρας του λεγόταν Χασάν Γιασλιδάκης και η μητέρα του Φατμέ Λαχατιδάκη. Σε ηλικία πέντε ετών, με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης, έφτασε με την οικογένειά του στο Αϊβαλί και εγκαταστάθηκε στο Μοσχονήσι. Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1938 και αφού αποφοίτησε από το Γυμνάσιο του Αϊβαλιού, ανέλαβε το εργαστήριο παραγωγής λαδιού της οικογενείας. Το 1940 υπηρέτησε τη θητεία του στην Τουρκία και το 1943 ίδρυσε στο Μοσχονήσι εργοστάσιο παραγωγής λαδιού. Ασχολήθηκε με την πολιτική ως μέλος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος, καθώς και πρόεδρος της τοπικής επιτροπής του κόμματος. Το 1973 διετέλεσε μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος, αλλά μετά παραιτήθηκε, παραχωρώντας τη θέση του σε νεότερους. Ζει στο Μοσχονήσι του Αϊβαλιού και ασχολείται με την τοπική ιστορία.

Συγγραφέας: Ονάι Αλί
Μεταφραστής: Σολταρίδης Συμεών Α.
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης: 2000
ISBN: 960-14-0266-7
Σελίδες: 64
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Προσωπικές αφηγήσεις – Μαρτυρίες, Εκκλησίες – Ιστορία
Σειρές: Μαρτυρίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 3.17 €