Η ιεροτελεστία της άνοιξης

Περιγραφή
Το λεύκωμα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Νεστάνη της Αρκαδίας, στην εορτή του Αγίου Γεωργίου. Το έθιμο του Άη-Γιώργη έχει πανάρχαιες καταβολές και συμβολισμούς, εφόσον η λατρεία και ο εορτασμός του Αγίου αποτελεί, κατά τους μελετητές, συνέχεια της λατρείας προχριστιανικών θεοτήτων της περιοχής. Στο 2ο μ.Χ. αιώνα, ο Παυσανίας αναφέρει μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή κοντά στη Νεστάνη.
Στο λεύκωμα αναδημοσιεύονται δύο σπουδαία επιστημονικά κείμενα που σχετίζονται με το έθιμο:
– Τη μελέτη της λαογράφου, εθνολόγου και θεατρολόγου Κατερίνας Κακούρη”Χόρος και πομπή του Άη Γιώργη στη Νεστάνη της Αρκαδίας”, από το πρώτο τεύχος του περιοδικού “Εθνογραφικά” του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (Π.Λ.Ι.) (1978) η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1975, με επιτόπια έρευνα και αυτοψία από την ίδια και συνεργάτες του Ιδρύματος.
– Το κείμενο “Ο Άγιος Γιώργης της Νεστάνης” από το βιβλίο της συγγραφέως εθνολόγου και ιστορικού Μαρίας Μιχαήλ – Δέδε “Γιορτές – Έθιμα και τα τραγούδια τους” (Εκδ. Φιλιππότης, 1987).
Παράλληλα γίνεται ειδική αναφορά στα τραγούδια που ακούγονται κατά τη διάρκεια της πομπής και του χορού του εθίμου. Επιπλέον μέσα από τις δεκάδες φωτογραφίες του βιβλίου (που καλύπτουν τα τελευταία εξήντα χρόνια και προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία και οικογενειακές συλλογές), ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο μοναδικό αυτό έθιμο αλλά και να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και στον τόπο διεξαγωγής του πανάρχαιου αυτού δρώμενου.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Καρώνης Παναγιώτης, Κακούρη Κατερίνα Ι., Μιχαήλ – Δέδε Μαρία
Εκδότης: Το Δόντι
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-99760-6-9
Σελίδες: 164
Σχήμα: 23χ23
Κατηγορίες: Λαογραφία, Ελληνική, Εορτές – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.80 €