Η ιδέα της προόδου

Περιγραφή
Η ιδέα της προόδου, που έχει αποτελέσει την πυξίδα τής χωρίς προηγούμενο ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών, δεν φαίνεται πλέον ικανή να εμπνεύσει.
Η διάχυτη ανασφάλεια που μας επιφυλάσσει η κοινωνία της διακινδύνευσης και οι απειλές που προκύπτουν από την τεράστια οικονομική ανάπτυξη, καθώς η τελευταία έχει οδηγήσει σε ανατρεπτικές και καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, μας επιβάλλουν να εξετάσουμε τη θεμελιώδη όσο και πολύσημη ιδέα της προόδου που γεννήθηκε στην νεωτερικότητα και να διερωτηθούμε για το κατά πόσο “μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν”.
Στο παρόν έργο ο Salvadori παρουσιάζει και αναλύει την ταραχώδη ιστορία της ιδέας αυτής. Εξετάζει τη σαγήνη που άσκησε στις κοινωνίες στον 20ό αιώνα καθώς και τους λόγους για τις ήττες που υπέστη. Σε αυτό το πλαίσιο, το βιβλίο μάς οδηγεί στη διερεύνηση των σημαντικότερων επαναστάσεων, του ιστορικού κομμουνισμού, του ναζισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και της παγκοσμιοποίησης. Ο συγγραφέας με γλαφυρότητα και σαφήνεια υποστηρίζει ότι μέσα από την εξέταση των χρήσεων της ιδέας της προόδου μπορούμε να ανανεώσουμε την ελπίδα για πραγματική κοινωνική ανάπτυξη. Μόνο έτσι μπορούμε, όπως χαρακτηριστικά λέει, “να δώσουμε ένα μέλλον στο μέλλον μας”.O Massimo L. Salvadori είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορίνο και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες για την ιστορία των πολιτικών ιδεών μεταξύ των οποίων: “Kautsky e la rivoluzione socialista (1880-1938)”, Feltrinelli, 1976· “L’utopia caduta. Storia del pensiero comunista da Lenin a Gorbaciov”, Laterza, 1991· “L’occasione socialista nell’epoca della globalizzazione”, Laterza, 2001· “Gramsci e il problema storico della democrazia”, Viella, 2007. Έχει επίσης επιμεληθεί διάφορα εγχειρίδια νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Διατέλεσε βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς και είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας “La Repubblica”.

Συγγραφέας: Salvadori Massimo L.
Μεταφραστής: Σίμογλου Αθηνά
Επιμελητής: Παπαβλασόπουλος Ευθύμης
Υπεύθυνος Σειράς: Σπουρδαλάκης Μιχάλης
Εκδότης: Σαββάλας
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-449-993-9
Σελίδες: 188
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Πολιτικές επιστήμες, Πολιτική ιδεολογία
Σειρές: Κοινωνικές Επιστήμες = Social Sciences, 14χ21

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.61 €