Η θεωρία για τον Λόγο

0
(0)

Περιγραφή
– Η κατανόηση του λόγου, απο τον Θαλή έως τον Πλωτίνο, ως της σταθερής νομοτέλειας που διέπει τον κόσμο, τόσο τον αισθητό, όσο και τον νοσταλγικά υπερβατικό.
Οι θέσεις των Θαλή, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Ηράκλειτου, Παρμενίδη, Αναξαγόρα, Σωκράτη, Πλάτωνα, Γοργία, Αριστοτέλη, Επίκουρου, Στωικών, Επίκτητου, Πλωτίνου.
– Ο προσωποποιημένος Λόγος, ως εξάγγελος του θεού, κατα τις ελληνιστικές και ιουδαϊκές αντιλήψεις.
– Ο Ιησούς ως ο αποκαλυπτής Λόγος του θεού και το πρόβλημα των αντιφατικών πληροφοριών για τον δικό του αποκαλυπτικό λόγο.
– Το ερώτημα για την ουσία του θεού
Οι θέσεις των Γοργία, Ευριπίδη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Στωικών, Φίλωνα, Επίκτητου, ιουδαϊκών Γραφών, Καινής Διαθήκης, Αντιοχείας Θεόφιλου, Ειρηναίου, Αυγουστίνου, Κλήμεντα, Αλεξανδρίας, Ωριγένη, Πλωτίνου, μεγ. Αθανασίου, Μασσαλιανών, Δίδυμου, Ιωάννη Χρυσοστόμου, [ψευδο-]Διονυσίου, Μάξιμου ομολογητή, Ιωάννη Δαμασκηνού, Συμενώνος νέου θεολόγου, Βαρλαάμ, Γρηγόριου Παλαμά, και των σύγχρονων Δυτικών, Ρώσων και Ελλήνων στοχαστών.
– Ο Λόγος στον προοιμιακό ύμνο του τέταρτου ευαγγελίου.
– Οι σύγχρονες προσπάθειες για την ισόρροπη απομύθευση του λόγου.Ο Κώστας Ε. Μπέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Είναι ομότιμος καθηγητής πολιτικής δικονομίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αριστούχος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με την ιδιότητα του πανεπιστηµιακού δασκάλου δίδαξε και σ’ άλλα πανεπιστήµια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει µετάσχει, ως προσκαλεσµένος εισηγητής, σε πλήθος επιστηµονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ εξάλλου και ο ίδιος έχει οργανώσει πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια, για την επιστήµη του Δικαίου, καθώς και για τη φιλοσοφία. Ιδρυτής και επί σαράντα χρόνια διευθυντής του μηνιαίου νομικού περιοδικού “Δίκη”, τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, υπηρέτησε και σε καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα: πρόεδρος της ΕΡΤ, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, γενικός γραμματέας της Βουλής, υπηρεσιακός υπουργός Δημόσιας Τάξης. Είναι επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Συγκριτικού Δικαίου του Τόκιο και έχει τιμηθεί με το βραβείο “Ιπεκτσί” για τη συμβολή του στην προαγωγή της ειρήνης και της φιλίας του ελληνικού και του τουρκικού λαού. Το 2005 δέχτηκε από τον μητροπολίτη Πρεβέζης Μελέτιο την ευλογία του ιερέα. Το συγγραφικό του έργο εκτείνεται στην επιστήμη του δικαίου, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και την ποίηση, και στον σχολιασμό της τρέχουσας επικαιρότητας.

Συγγραφέας: Μπέης Κώστας Ε.
Εκδότης: Eunomia Verlag
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-86591-2-4
Σελίδες: 783
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Φιλοσοφία – Ερμηνεία και κριτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 31.75 €

Πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το βιβλίο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτό το βιβλίο.