Η επίδραση της οικογένειας στην προσαρμογή του παιδιού στο νηπιαγωγείο

Περιγραφή
Η προσαρμογή του παιδιού στο περιβάλλον του είναι μια συνεχής διαδικασία αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων και ικανοποίησης βασικών του αναγκών. Αποτέλεσμα της συνεχούς προσαρμογής του παιδιού είναι η κοινωνική του ένταξη, η πρόοδος και η ευτυχία του. Κάθε παιδί και ιδιαίτερα το νήπιο έχει ανάγκη να προσαρμοστεί στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινωνία, για να μπορέσει να εκφραστεί ολόπλευρα, να αναπτύξει τις έμφυτες ικανότητες, να δημιουργήσει την προσωπικότητα του και να ζήσει στην αναπτυσσόμενη κοινωνία μας ως ελεύθερος, υπεύθυνος και δημιουργικός άνθρωπος.
Το θέμα της προσαρμογής του παιδιού στο νηπιαγωγείο με την υποβοήθηση της οικογένειας θελήσαμε να ερευνήσουμε τόσο θεωρητικά όσο και εμπειρικά, χρησιμοποιώντας ως μέθοδο έρευνας το κλειστό ερωτηματολόγιο. Τα ερωτηματολόγια 800 παιδιών συμπλήρωσαν νηπιαγωγοί, που υπηρετούν σε νηπιαγωγεία πόλεων και χωριών της Κρήτης και της Αττικής.
Με την έρευνα αυτή στοχεύουμε να φέρουμε στο φως της δημοσιότητας τους παράγοντες εκείνους, οι οποίοι επιδρούν στη σχολική προσαρμογή του παιδιού, για να τους συνειδητοποιήσουν οι γονείς και οι νηπιαγωγοί και αντίστοιχα να υποβοηθήσουν αποτελεσματικότερα τα παιδιά τους. Το βιβλίο αυτό αποτελείται από δύο μέρη, το θεωρητικό και το ερευνητικό.
(πρόλογος του βιβλίου)Ο κ. Αλέξανδρος Κόφφας γεννήθηκε το 1934 στα Ελληνικά Καρδίτσας και κατοικεί μόνιμα στην Ηλιούπολη Αττικής. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Φραγκφούρτης, όπου απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα Παιδαγωγικής. Υπηρέτησε αρχικά ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στη συνέχεια ως Καθηγητής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Από τα βιβλία του, τα οποία αφορούν τους υποψήφιους για διορισμό εκπαιδευτικούς μέσω του ΑΣΕΠ, τα σπουδαιότερα είναι έξι (6) τα ακόλουθα:
1) «Γενική και Ειδική Διδακτική Μεθοδολογία: Ψυχοπαιδαγωγικά Προβλήματα, Παιδαγωγικά θέματα, Σχέδια Διδασκαλίας, Διαθεματική προσέγγιση της Σχολικής Γνώσης».
2) «Θέματα και απαντήσεις του διαγωνισμού εκπαιδευτικών στο ΑΣΕΠ: Κλάδοι και ειδικότητες των υποψηφίων εκπαιδευτικών, Εξεταστέα ύλη στα Παιδαγωγικά και τη Διδακτική Μεθοδολογία. Η Μέθοδος των Πολλαπλών Επιλογών, Ερωτήσεις Πολλαπλών Επιλογών των Παιδαγωγικών και της Διδακτικής Μεθοδολογίας με τις ορθές απαντήσεις τους»

Συγγραφέας : Κόφφας Αλέξανδρος Κ., Μετοχιανάκης Ηλίας Γ.
Εκδότης : Ιδιωτική Έκδοση
Έτος έκδοσης : 1997
ISBN :
Σελίδες : 272
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Εκπαίδευση, Προσχολική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.88 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.