Η ελληνο-τουρκική σύγκρουση από την Κύπρο έως τα Ίμια τους S-300 και το Ελσίνκι 1955-2000

0
(0)

Περιγραφή
Η παρούσα μελέτη αποπειράται να εξετάσει τον τρόπο και το περιεχόμενο προβολής στον τύπο των δύο εμπλεκομένων χωρών μιας λανθάνουσας και ενίοτε ενεργού – διαρκούς σύγκρουσης, που θεωρείται ιστορικής προέλευσης και παραδοσιακή αντίθεση, “προαιώνια έχθρα”, η οποία δεν συναντάται μόνο στο κρατικό επίπεδο, αλλά πολύ περισσότερο και στον πολιτισμικό και κοινωνικό τομέα. Μέσα από το βιβλίο αυτό προβάλλουν τα εξής ερωτήματα: Σε ποιο βαθμό συμβάλλει ο τύπος των δύο χωρών σε μία όξυνση, εκδήλωση ή επίλυση της διένεξης; Πώς εξηγείται η διάρκεια της διένεξης; Πώς εξηγείται η αντοχή της σύγκρουσης; Ποιοι κοινωνικοί μηχανισμοί διαμορφώνουν την κρίση και αν είναι σε θέση να παράγουν ή να αναπαράγουν νέες διενέξεις. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται οι κυριότεροι σταθμοί σύγκρουσης αλλά και απόπειρες προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου το 1949. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Πανεπιστήμια της Τυβίγκης και του Μπόχουμ της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Νομικά, Κοινωνιολογία, Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις, ειδικευόμενος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στους κλάδους της Πολιτικής Κοινωνιολογίας, του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων. Εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ. Το 1980 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου με τη διάκριση Magna Cum Laude. Εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ από το 1981 ως το 1984 ενώ από το 1985 μέχρι και σήμερα ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Παντείου Πανεπιστημίου. Φέρει το βαθμό του Αναπληρωτή Καθηγητή διδάσκοντας τα μαθήματα: “Ελληνοτουρκικές Σχέσεις”, “Θεωρία Διεθνούς Πολιτικής”, “Εξωτερική Πολιτική Μεγάλων Δυνάμεων: ΕΣΣΔ /Ρωσική Ομοσπονδία”, “Τουρκική Εξωτερική Πολιτική” , “Τουρκία: Κοινωνική συγκρότηση και Πολιτικό σύστημα” και “Ρόλος των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της Εξωτερικής Πολιτικής”.
Είναι συγγραφέας ξενόγλωσσων και ελληνόγλωσσων βιβλίων, όπως : “Προστασία των Μειονοτήτων και το Κυπριακό Πρόβλημα” (στα Γερμανικά), “Η Τουρκία σε Μετάβαση” (1997,1999) η “Η Ελληνοτουρκική Σύγκρουση από την Κύπρο ως τα Ίμια 1955-1996″ (1997),”Greece and Turkey after the Cold War” , “Refractions of Conflict: Greek and Turkish Press Coverage of Bilateral Dispute, Cyprus 1955- Imia 1996” (Caratzas Books, New York, 2001), καθώς και συντάκτης πολλών ξενόγλωσσων άρθρων και μελετών και ποικίλων ελληνόγλωσσων άρθρων και δοκιμίων. Είναι συνσυγγραφέας και επιμελητής των συλλογικών έργων στην ελληνική γλώσσα : “Διεθνείς Σχέσεις στα Βαλκάνια” (1988), “Τα Βαλκάνια στο Σταυροδρόμι των Εξελίξεων” (1990), “Η Νέα Διεθνής Τάξη :Η Ελλάδα, η Τουρκία και το Κυπριακό Πρόβλημα”(1993), “Η Ελλάδα και η Τουρκία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο” (1999, Σιδέρης, συνεπ. με τον Π. Τσάκωνα). Επιμελήθηκε και προλόγισε το βιβλίου του H. Schmidt “Η Ενοποιημένη Γερμανία στη Μεταψυχροπολεμική εποχή”, που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Σιδέρη το 1997 καθώς και το βιβλίο της Ljuba Trautmann, “Η Ρωσία από την Δικτατορία στη Δημοκρατία” (1999, Λιβάνης).
Τον Ιανουάριο του 2000 εκδόθηκε σε συνεπιμέλεια με την Βιβή Κεφαλά το βιβλίο “Κόσοβο: η εικόνα του Πολέμου” (εκδόσεις Σιδέρη).

Συγγραφέας: Γιαλλουρίδης Χριστόδουλος Κ.
Υπεύθυνος Σειράς: Ντάλης Σωτήρης
Εκδότης: Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Έτος έκδοσης: 2001
ISBN: 960-08-0225-4
Σελίδες: 555
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ελλάς – Σχέσεις – Τουρκία
Σειρές: Βιβλιοθήκη Διεθνών και Ευρωπαϊκών Μελετών

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.17 €

Πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το βιβλίο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτό το βιβλίο.