Η ελληνική στατιστική τον 19ο αιώνα

Περιγραφή
[…] Η εισαγωγή της στατιστικής ως αυτόνομης κρατικής πρακτικής, αλλά και ως επιστημονικού τομέα γνώσης, πολλές φορές αντιμετώπισε τα γενικότερα προβλήματα δυσλειτουργίας ολόκληρης της δημόσιας διοίκησης. Εκείνο όμως που την ξεχώρισε από τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ήταν ότι, από κάποια χρονική στιγμή και πέρα, άρχισε να ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια μιας ακόμη δημόσιας υπηρεσίας και πάνω της επενδύθηκαν σημαντικότατες ιδεολογικές προσδοκίες. Σε μια τέτοια εξέλιξη, η στατιστική κλήθηκε να υποστηρίζει με τις εργασίες της τους γενικότερους προσανατολισμούς του ελληνικού βασιλείου του 19ου αιώνα.
Το κείμενο που ακολουθεί έχει ως στόχο του να παρακολουθήσει τη διαδικασία οργάνωσης των στατιστικών εργασιών στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Η διαμόρφωση των αρμοδίων υπηρεσιών στα διάφορα υπουργεία και η δημιουργία στατιστικής επιστημονικής θεωρίας αποτελούν μερικούς από τους άξονες ερευνών του.
Η εργασία αυτή, με διαφορετική μορφή, προέκυψε ως αιτούμενο στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας που όμως δεν ευοδώθηκε ποτέ. Οι περιπέτειες του Ιδρύματος αυτού, που οδήγησαν στην τελική του συρρίκνωση και τον μαρασμό, άφησαν το έργο μισοτελειωμένο, καταχωνιασμένο σε κάποιο από τα συρτάρια μου. Μέχρι να ανασυρθεί και να ξαναβγεί στην επιφάνεια, είχε αλλάξει κυριολεκτικά η μόδα ακόμα και στην επιστημονική έρευνα. […] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

Συγγραφέας : Μπαφούνης Γιάννης
Εκδότης : Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού – Μνήμων
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 960-7089-23-5
Σελίδες : 397
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Στατιστική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.96 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.