Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας

Περιγραφή
Ο καθορισμός, τα μεγέθη και η κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία παραδοσιακά αποτέλεσαν θέματα τριβής μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών, αποκτώντας εμβληματικά χαρακτηριστικά στην ιδεολογική διαπάλη μεταξύ του ελληνικού και του αλβανικού εθνικισμού. Έτσι, η ενασχόληση με τα επίκαιρα πολυσχιδή ζητήματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας φέρει σημαντικά ιδεολογικά βάρη. Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς στα θέματα αυτά, τόσο περισσότερο εξαναγκάζεται να αποποιηθεί των συνταγών της βεβαιότητας που υπαγορεύουν οι εκατέρωθεν εθνικοί μύθοι.
Καθόλου παράδοξα, το θολό και αβέβαιο ιστορικό τοπίο αποδεικνύεται εύφορο έδαφος μονάχα για τις «εθνικές αλήθειες». Η δυνητικά αρτιότερη απεικόνιση των πραγματικών δεδομένων που συνθέτουν το ελληνικό μειονοτικό φαινόμενο στην Αλβανία αποτελούν τον στόχο αυτού του βιβλίου: φιλοδοξεί να παρουσιάσει και να αναλύσει ζητήματα σχετικά με την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας μακριά από το αντιθετικό δίπολο της ελληνοκεντρικής και της αλβανοκεντρικής θεώρησης που προτάσσει κατά βούληση τα «εθνικά δίκαια».

Συγγραφέας : Συλλογικό έργο, Μπαλτσιώτης Λάμπρος, Μπάρκας Παναγιώτης, Παύλου Μίλτος, Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος, Χριστόπουλος Δημήτρης Κ.
Επιμελητής : Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος, Χριστόπουλος Δημήτρης Κ.
Υπεύθυνος Σειράς : Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος, Χριστόπουλος Δημήτρης Κ.
Εκδότης : Κριτική
Έτος έκδοσης : 2003
ISBN : 960-218-325-Χ
Σελίδες : 340
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Μειονότητες
Σειρές : Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων· Σειρά Μελετών, Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων: Σειρά Μελετών

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.74 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.