Η ελληνική καταγωγή της πολιτικής

Περιγραφή
Γιατί οι Έλληνες; Πώς συνέβη -από όλες τις κοινωνίες της Μεσογείου- μόνο αυτός ο λαός να αναπτύξει δημοκρατικά συστήματα διακυβέρνησης; Ο διακεκριμένος γερμανός ιστορικός του αρχαίου κόσμου Κρίστιαν Μάιερ ανασυνθέτει την εξελικτική διαδικασία της πολιτικής σκέψης του ελληνικού πολιτισμού που οδηγεί στη δημοκρατία. Αποδεικνύει ότι η πολιτική ταυτότητα των Αθηναίων ήταν άμεση προϋπόθεση για την πρακτική πλευρά πολιτεύματος αυτής τής μορφής. Ο Μάιερ δείχνει πώς η δομή της ελληνικής κοινοτικής ζωής έδινε πολιτικό ρόλο στα άτομα και εξετάζει την αποφασιστική μεταρρύθμιση που θεσμοθέτησε την ιδέα της ισότητας ενώπιον του νόμου.
Στο ελληνικό θέατρο -συγκεκριμένα στην “Ορέστεια” του Αισχύλου- βρίσκει αντανακλάσεις της επιβολής του αστικού δικαίου και της πολιτικοποίησης της ζωής στην πόλη-κράτος. Εξετάζει τον ρόλο του ηγέτη, όπως και τη συμμετοχή του πολίτη, στην αθηναϊκή δημοκρατία και περιγράφει ένα αρχαίο ισοδύναμο της ιδέας της κοινωνικής προόδου. Αντιπαραβάλλει επίσης τον πολιτικό κόσμο του 5ου αι. με τον σημερινό, σκιαγραφώντας αποκαλυπτικές συγκρίσεις.
Η “Ελληνική καταγωγή της πολιτικής” είναι σημαντικό ανάγνωσμα για τους ιστορικούς της αρχαιότητας, τους κλασικιστές, τους πολιτειολόγους και κάθε ενδιαφερόμενο για την εξέλιξη της πολιτικής σκέψης από την αρχαιότητα ως σήμερα.Ο Κρίστιαν Μάιερ γεννήθηκε στα 1929 στο Στολπ της Πομερανίας. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Ρόστοκ, Γκέττιγκεν και Χαϊδελβέργης. Διετέλεσε επίκουρος καθηγητής στη Φραγκφούρτη και το Φράιμπουργκ και καθηγητής της αρχαίας ιστορίας στη Βασιλεία, την Κολωνία, το Μπόχουμ και, από το 1981, στο Μόναχο. Βασικοί άξονες του έργου του είναι το σύνταγμα και η παρακμή της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, η προϊστορία και ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας και η πολιτική τέχνη της αρχαίας τραγωδίας. Ιδιαίτερα τον απασχολεί το ερώτημα, πώς γράφεται η ιστορία (“Καίσαρ”, 1982· “Αθήνα, μια νέα αρχή τής παγκοσμίας ιστορίας”, 1993). Σήμερα ασχολείται με την ιστορία της αρχαιότητας ως πρώιμης ιστορίας της Ευρώπης. Είναι μέλος της Ακαδημίας για τη Γλώσσα και την Ποίηση, της Ακαδημίας Επιστημών Βερολίνου-Βραδεμβούργου, Αθηνών, και Επιστημών της Νορβηγίας.

Συγγραφέας: Meier Christian
Μεταφραστής: Στεφάνου Νικόλαος Μεταφραστής
Εκδότης: Χιωτέλλη
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-86159-5-Χ
Σελίδες: 450
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Πολιτική και ιστορία, Πολιτική – Ιστορία – Ελλάς
Σειρές: Το Παρόν του Παρελθόντος

Τιμή σε ιστοσελίδες: 25.99 €