Η ελληνική επανάσταση του 1821

Περιγραφή
Η συλλογική αυτή έκδοση, που εκδίδεται σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, αποτελεί συμβολή στην ιστορία του ελληνικού Διαφωτισμού και της Επανάστασης τηρώντας μια σταθερά: τη ρεαλιστική σχέση με αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο της ιστορικής μας πραγματικότητας, χωρίς απόκρυψη του θαυμασμού μας για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν.
Το 1821 είναι η πράξη δημιουργίας του ελληνικού εθνικού κράτους. Ιστορία ελληνική και ταυτοχρόνως ευρωπαϊκή, όπως άλλωστε και ο ελληνικός Διαφωτισμός από τη γέννησή του, ογδόντα περίπου χρόνια νωρίτερα. Η επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης, όπως κάθε άλλης, δεν μπορεί να νοηθεί με στρατιωτικούς όρους και ατομικούς ηρωισμούς, όπως γίνεται συνήθως μέσω μιας λαϊκίστικης εκτροπής της ιστορίας. Η επικράτηση των Ελλήνων έναντι ενός ασυγκρίτως ισχυρότερου εχθρού οφείλεται πρωτίστως σε ιδιαιτέρως ευφυείς πολιτικές στρατηγικές που αναπτύχθηκαν μέσα από έντονες, ακόμη και εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ των Ελλήνων. Η νικηφόρα έκβαση της Επανάστασης οφείλεται ακόμη στην υψηλή διακινδύνευση που επωμίστηκαν πολλά μέλη ποικίλων ηγετικών ομάδων των ελληνικών πληθυσμών.
Περιέχονται τα κείμενα:
– Πέτρος Πιζάνιας: «Από ραγιάς Έλληνας πολίτης, Διαφωτισμός και Επανάσταση 1750-1832»
– Φωτεινή Βάκη: «Ο Διαφωτισμός εναντίον της Αυτοκρατορίας: Η έννοια του έθνους στους Καντ και Χέρντερ»
– Liana Theodoratou: «Shelley’s Hellas and the reinvention of modem Greece»
– Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος: «Ελληνική Νομαρχία: Ήτοι λόγος περί του ριζοσπαστικού Διαφωτισμού. Η γέννησ της νεοελληνικής πολιτικής σκέψης στις απαρχές του 19ου αιώνα»
– Gilles Pecout: «Ελληνική Επανάσταση: Η ιδρυτική στιγμή των μεσογειακών πολιτικών αλληλεγγύης;»
– Γιάννης Κόκκωνας: «Η ελληνική συζήτηση για τη γλώσσα στα βιβλία του Διαφωτισμού και η ‘απάντηση’ της Επανάστασης»
– Denys Barau: «Η παιδαγωγική προσέγγιση του Φιλελληνισμού»
– Δημήτρης Σταματόπουλος: «Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Ηγεμονία στο Ορθόδοξο Μιλλέτ: κριτικές παρατηρήσεις στην παράφραση του Εγκωμίου του Φιλοσόφου του Δημητράκη Καταρτζή από το Νικόλαο Λογάδη»
– Νίκος Ροτζώκος: «Το έθνος ως πολιτικό υποκείμενο. Σχόλια για το ελληνικό εθνικό κίνημα»
– Διονύσης Τζάκης: «Από την τοπικότητα στην εθνική επικράτεια: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στα χρόνια του ’21»
– Γεώργιος Κ. Θεοδωρίδης: «Ο ‘κύκλος’ του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και η πολιτική στρατηγική του κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821»
– Padelis E. Lekas: «Nationalism qua Modernization: The Greek War of Independence»
– Yusuf Hakan Erdem: «The Greek Revolt and the end of the Old Ottoman Order»
– Σία Αναγνωστοπούλου: «Η διπλή ανάγνωση της Επανάστασης στο πλαίσιο της αυτοκρατορικής λογικής περί εξουσίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Από τον οθωμανορθόδοξο πατριωτισμό στον ελληνικό αλυτρωτισμό»
– Σοφία Λαΐου: «Η Ελληνική Επανάσταση στην Πελοπόννησο σύμφωνα με την περιγραφή ενός ντόπιου Οθωμανού λογίου»
– H. Sukru Ilicak: «The revolt of Alexandros Ipsilantis ant the fate of the Fanariots in ottoman documents»
– Νίκος Θεοτοκάς, Νίκος Κοταρίδης: «Οι θεσμοί οθωμανικής κυριαρχίας και η Ελληνική Επανάσταση»
– Πάνος Βλαγκόπουλος: «Ρητά και σιωπηρά ιστοριογραφικά μοντέλα για την ιστορία του νέου ελληνισμού. Σκέψεις για την περίπτωση της μουσικής»
– Γιάννης Κουμπουρλής: «Η Επανάσταση του 1821 και η δημιουργία του ελληνικού εθνικού κράτους στις πρώτες μεγάλες αφηγήσεις της νεότερης ελληνικής ιστορίας: Από την πολυπαραγοντική ανάλυση στο σχήμα της εθνικής τελεολογίας»
– Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: «Η μεταξική προπαγάνδα και η Ελληνική Επανάσταση»
– Κώστας Κατσάπης: «Προσλήψεις του παρελθόντος από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου: Η έννοια της ‘ανδρείας’ και η διαχείριση του 1821»

Συγγραφέας : Συλλογικό έργο, Βάκη Φωτεινή, Θεοδωράτου Λιάνα, Σωτηρόπουλος Δημήτρης Π., Pécout Gilles, Κόκκωνας Γιάννης, Barau Denys, Σταματόπουλος Δημήτριος Α., Ροτζώκος Νίκος Β., Τζάκης Διονύσης, Θεοδωρίδης Γεώργιος Κ., Λέκκας Παντελής Ε., Erdem Yusuf Hakan, Αναγνωστοπούλου Σία, Λαΐου Σοφία Ν., Ilicak Sükrü, Θεοτοκάς Νίκος, Κοταρίδης Νίκος Γ., Βλαγκόπουλος Πάνος, Κουμπουρλής Γιάννης, Παναγιωτόπουλος Δημήτρης, Κατσάπης Κώστας
Επιμελητής : Πιζάνιας Πέτρος
Εκδότης : Κέδρος
Έτος έκδοσης : 2009
ISBN : 960-04-3931-1
Σελίδες : 408
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Ελλάς – Ιστορία – Επανάσταση του 1821

Τιμή σε ιστοσελίδες: 19.43 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.