Η ελιά στη νεοελληνική χαρακτική

Περιγραφή
Με τη συμπλήρωση ενός έτους γόνιμης λειτουργίας του Μουσείου Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την διοργάνωση μεγάλης έκθεσης χαρακτικής με θέμα την ελιά. Την ελιά στην μυθολογία, την ελιά ως κότινο, ως σύμβολο ειρήνης, την ελιά σε όλες τις γεωργικές εργασίες.
Η ελιά ως δένδρο συνδεδεμένο με την προϊστορία της αγροτικής ζωής στην Ελλάδα, έχει απασχολήσει κατά καιρούς μεγάλους έλληνες καλλιτέχνες που μας έδωσαν πολύ αξιόλογες δημιουργίες.
Επ’ ευκαιρία της έκθεσης, πραγματοποιείται η έκδοση αυτού του βιβλίου που περιλαμβάνει στην πρώτη μεν ενότητα τα έργα κορυφαίων ελλήνων χαρακτών του 20ού αιώνα, ενώ στη δεύτερη παρουσιάζει τα έργα των νέων καλλιτεχνών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό χαρακτικής που προκήρυξε το Μουσείο για την Ελιά. […]
Χρίστος Χριστόπουλος, Δήμαρχος ΜεσσήνηςΟ Νίκος Γρηγοράκης, Ιστορικός Τέχνης – Συγγραφέας γεννήθηκε το 1944 και σπούδασε Νομικά. Ασχολήθηκε με ιστορικές, αρχιτεκτονικές και λαογραφικές έρευνες και μελέτες. Ειδικεύτηκε στην έρευνα και μελέτη της νεοελληνικής χαρακτικής. Παράλληλα αρθρογραφούσε στα περιοδικά Αρχαιολογία, Εικαστικά, Ζυγός, Συλλογές κ.ά. και στις εφημερίδες Καθημερινή (Επτά Ημέρες), Βραδυνή, Έθνος, Αρκαδικά Νέα κ.ά. Συντάκτης λημμάτων στο «Λεξικό Ελλήνων Ζωγράφων» (Μέλισσα). Σύμβουλος Τέχνης και Εκδότης των Εκδόσεων Τέχνης Ν. Γρηγοράκης. Διευθυντής του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών Υάκινθος (1979-99). Ιδρυτής του Μουσείου Χαρακτικής και της Πινακοθήκης Γρηγοράκη (2000). Βιβλία που έχει γράψει (επιλογές): «Νεοελληνικά κεραμουργήματα του Κεραμεικού», 1980, «Χαρακτικά στον πόλεμο του ’40 και στην Αντίσταση», 1987, «Μάνη», 1992, «Ελληνικά Ex-Libris», 1997, «Λήδα και Κύκνος», 1998, «Η νεκρή φύση στη Νεοελληνική Χαρακτική», 1999, «Η Ελληνικότητα στο έργο Νεοελλήνων χαρακτών», 2001, «Πλανόδια επαγγέλματα και εικόνες της Αθήνας», 2001, «Δύο αιώνες Νεοελληνικής Χαρακτικής», 2004, «Η Ελιά στη Νεοελληνική Χαρακτική», 2004, «Άμπελος και Οίνος» (από Έλληνες χαράκτες), 2005, «Πρωτοπόροι και Δάσκαλοι της Νεοελληνικής Χαρακτικής», 2006, «Σαντορίνη» (Χαρακτικά και Σχέδια Ελλήνων Καλλιτεχνών), 2007, «Τρίπολη», 2008, «Θέματα & Εκθέματα Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας», 2008. Είναι από τους πρώτους ιστορικούς τέχνης που τάχθηκε να διαδώσει την αξία της νεοελληνικής χαρακτικής και ανέδειξε και καθιέρωσε πολλούς Νεοέλληνες καλλιτέχνες.
«Βραβείο Κολοκοτρώνη», Δήμος Τριπόλεως 1994, Ένωση Τριπολιτών Αττικής το 2001 και Φιλοτεχνικός Όμιλος Τριπόλεως 2004. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτικών (Α.Ι.Ο.Α.), Θεωρητικός της Ένωσης Χαρακτών, Διευθυντής του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας (Λεβίδι Αρκαδίας), μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών.

Συγγραφέας : Γρηγοράκης Νίκος
Μεταφραστής : Κάντζιου Τάνια
Φωτογράφος : Ζάγκας Κώστας, Βαμβακάς Τάσος, Κόσσυβας Γιάννης
Οργανισμός : Δήμος Μεσσήνης, Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη
Εκδότης : Αδάμ – ΠέργαμοςΠέργαμος
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN : 960-500-432-1
Σελίδες : 161
Σχήμα : 27χ27
Κατηγορίες : Χαρακτικά, Χαρακτική, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 49.33 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.