Η ελευθερία των Ελλήνων

Περιγραφή
[…] Στο παρόν μελέτημα, προσπαθήσαμε να εξετάσουμε τις μορφές της ελευθερίας ως έννοια, περιεχόμενο και πρόβλημα ορίων μεταξύ της ανθρώπινης ελευθερίας και της ανθρώπινης δράσης μέσα στα πλαίσια της συλλογικότητας. Ο διαχωρισμός στα συγκεκριμένα κεφάλαια έγινε χωρίς να έχουμε υπόψη κάποιο πρότυπο, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί κατά την κρίση μας καλύτερα ο σκοπός που επιχειρούμε.
Όπως είναι γνωστό, για το κυριαρχικό στην ανθρώπινη σύλληψη και στη συλλογική διαβίωση θέμα της ελευθερίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί από τις μεγαλύτερες μορφές της ανθρώπινης διανόησης χιλιάδες τόμοι. Η εργασία που ακολουθεί ξεκινά από την περιορισμένη φιλοδοξία του να παρουσιάσει μία συνθετική συνοπτική άποψη του περιεχόμενου και των μορφών της ελευθερίας, συμπληρωμένη με προσωπικές τοποθετήσεις του υπογράφοντος. Χωρίς καμιά αμφιβολία η συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζει κενά. Πιστεύουμε ότι θα αποτελούσε επιστημονική άγνοια πρώτου μεγέθους το να διεκδικούσε κανείς πληρότητα και τελειότητα σε ένα μελέτημα που επιλαμβάνεται ενός τόσο μεγάλου και σύνθετου θέματος όπως είναι η ελευθερία.
Χωρισμένο το παρόν βιβλίο σε δύο σχεδόν ανεξάρτητα μέρη στο μεν πρώτο εξετάζει το θέμα της ελευθερίας στη φιλοσοφική, νομική, οικονομική, πολιτική και θρησκευτική μορφή του, στο δε δεύτερο παρουσιάζει τις εφαρμογές της ελευθερίας στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, στις σχέσεις μεταξύ κράτους και πολιτών, όπως, επίσης, και στην ελευθερία ως πρόβλημα παιδείας.
Καταγεγραμμένα και κωδικοποιημένα τα θέματα της ελευθερίας απευθύνονται στη γνώση του σύγχρονου ανθρώπου και κυρίως του Έλληνα πολίτη που είναι φορέας, υποκείμενο, αντικείμενο και προπάντων ο αληθινός υπερασπιστής της ελευθερίας.
(από τον πρόλογο του συγγραφέα)Ο Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας γεννήθηκε στην Αθήνα. Διδάκτορας νομικής του Πανεπιστημίου Neuchatel της Ελβετίας. Διευθυντικό στέλεχος στη Δημόσια Διοίκηση και στον ιδιωτικό τομέα. Ασχολήθηκε με την επιστημονική θεμελίωση της Κοινωνικής Επικοινωνίας την οποία δίδαξε σε πανεπιστήμια στα πλαίσια της κοινωνιολογίας. Έγραψε βιβλία για την κοινωνιολογία και την επιστήμη των δημοσίων σχέσεων. Παρουσίασε δέκα βιβλία δοκιμίων, καθώς και συνεργασίες του στα περιοδικά “Ευθύνη”, “Νέα Εστία”, “Κοινωνικές Τομές”, “Πειραϊκά Γράμματα” κ.ά. Για τον δοκιμιακό του λόγο έχει βραβευθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών. Επίσης, του έχουν απονεμηθεί το βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, το βραβείο δοκιμίου του Pen Club καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων και το βραβείο δοκιμίου Π.Φωτέα. Για την πνευματική του προσφορά έχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης των Αθηνών.

Συγγραφέας: Μαγκλιβέρας Διονύσης Κ.
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN:
Σελίδες: 104
Σχήμα: 27χ14
Κατηγορίες: Ελευθερία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 3.36 €