Η εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης (1800-1922)

Περιγραφή
Το θεματικό περιεχόμενο του παρόντος βιβλίου, όπως σημαίνεται ήδη από τον τίτλο του, αφορά σε μια ομάδα δράσεων και επιμέρους διαδικασιών που ορίζονται με τον περιληπτικό όρο “Εκκλησιαστική μουσική”, και χωροχρονικά επικεντρώνονται στη Σμύρνη του ευρύτερου 19ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, ο κεντρικός προβληματισμός της έρευνας αφορά κατά κύριο λόγο στην προσπάθεια ανίχνευσης αλλά και αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο το ιδιότυπο στιλιστικά ρεύμα της Σμύρνης εντάχθηκε στην ευρύτερη μουσική πραγματικότητα της εποχής, παίζοντας συγχρόνως έναν ρόλο αναμφίβολα εκσυγχρονιστικό στα πλαίσια επιμέρους πεδίων, όπως εκείνων της συνθετικής δημιουργίας, της διδακτικής, της εκδοτικής παραγωγής, του θεωρητικού στοχασμού, κ.ά. Η μελέτη των ιστορικών πηγών σε συνδυασμό με την διάθεση ερμηνείας του ιστορικο-κοινωνικού πλαισίου της εποχής βοήθησε στην ανάδειξη των πλέον ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που καθόρισαν την ιδεολογική-αισθητική φυσιογνωμία του εν λόγω κινήματος, και παράλληλα εξασφάλισαν την ιστορική του αυτοδυναμία.Ο Νίκος Ανδρίκος γεννήθηκε στην Μυτιλήνη, όπου στην ηλικία των 7 ετών άρχισε να διδάσκεται εκκλησιαστική μουσική από τον αείμνηστο Πρωτ. Θεόδωρο Μανιάτη. Την περίοδο 2000-2004 συμμετείχε στο επιστημονικό πρόγραμμα του Μανόλη Χατζηγιακουμή “Μνημεία Εκκηλησιαστικής Μουσικής”, ενώ κατά την περίοδο 2004-2007 βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ψάλλοντας στον α΄ Πατριαρχικό χορό διπλά στον Άρχοντα Πρωτ/τη της Μ. Χ. Ε. κ. Λεωνίδα Αστέρη.
Από το 2002 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τουρκική δημοτική μουσική, μελετώντας σάζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, ενώ κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κων/λη, μαθήτευσε σάζι, μεθόδους καταγραφής και φωνητικό ρεπερτόριο, δίπλα στους δασκάλους της παλιάς γενιάς της Τουρκικής Ραδιοφωνίας, Mehmet Erenler, Yucel Pasmakcι και Sahin Gultekin. Παράλληλα, παρακολούθησε ως εξωτερικός ερευνητής μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κερατίου (Halic Universitesi), με γνωστικό αντικείμενο την μελέτη των λαϊκών μουσικών ιδιωμάτων της Τουρκικής επικράτειας.
Έχει εκπονήσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου τη διδακτορική του διατριβή, με θέμα την εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης στον 19ο αιώνα, πραγματοποιώντας συγχρόνως ανθρωπολογική έρευνα, ειδικά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, μέσω της καταγραφής Μικρασιατών προσφύγων μουσικών. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 βρίσκεται στην Άρτα, διδάσκοντας ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΤΕΙ Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.
Δημοσιεύσεις-επιστημονικές ανακοινώσεις: “Το υβριδικό σύστημα των λαϊκών δρόμων και η ανάγκη εναλλακτικής επαναδιαχείρισής του”, “Η εκκλησιαστική μουσική παραγωγή στη Λέσβο του 20ου αιώνα -Ιστορική-υφολογική προσέγγιση-“, “Τουρκόφωνοι Πολυχρονισμοί και Άσματα Εγκωμιαστικά στον Σουλτάνο Abdulhamit τον Β΄, μελοποιημένα από εκκλησιαστικούς συνθέτες”.

Συγγραφέας: Ανδρίκος Νίκος
Εκδότης: Τόπος
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-499-141-8
Σελίδες: 280
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Εκκλησιαστική μουσική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.80 €