Η εικονογραφημένη ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας του Κέιμπριτζ

Περιγραφή
Υποθέστε ότι μπορείτε να κλείσετε θέση σε μια μηχανή τού χρόνου και να μεταφερθείτε πίσω στην Ελλάδα τού πέμπτου αιώνα π.Χ. Στην Αθήνα και μόνο θα μπορούσατε να συναντήσετε τον Αισχύλο, τον Αλκιβιάδη, τον Αριστοφάνη, τον Ηρόδοτο, τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, τον Σοφοκλή, του Θουκυδίδη και τον Ξενοφώντα (για να κατονομάσουμε μόνο μερικούς), οι οποίοι συνεισέφεραν στην τεράστια ενέργεια που εκλύθηκε από αυτό το θερμοκήπιο πολιτισμού και πολιτικής, από όπου προέκυψαν τα πολιτικά, καλλιτεχνικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, φιλοσοφικά και επιστημονικά θεμέλια στα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό ο πολιτισμός και η κουλτούρα της Δύσης. Ο αντίκτυπος της Αρχαίας Ελλάδας ήταν ιδιαίτερα αισθητός από τους πρώτους δημοκράτες ώς τον πρώτο που εισηγήθηκε τη θεωρία των ατόμων (πριν από 2.500 χρόνια περίπου).
Αλλά τι ακριβώς ήταν για τον κοινό άνθρωπο η συμμετοχή «στο ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας»; Τι σήμαινε για αυτόν να βλέπει την οικοδόμηση του Παρθενώνα; Πώς ήταν η εξόρυξη, το εμπόριο και οι κατασκευές; Η «Εικονογραφημένη ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας του Κέιμπριτζ» δεν βλέπει απλώς το μεγαλείο, αλλά ερευνά τι σήμαινε το να είναι κάποιος πλήρως ελεύθερος πολίτης μιας δημοκρατίας ή η μη χειραφετημένη σύζυγός του, αγρότης ή επιχειρηματίας. Ποιος ήταν ο αντίκτυπος του περιβάλλοντος στον τρόπο ζωής και στην πολιτική; Τι διαμόρφωσε την Ελλάδα; Και τι ενεργοποιεί τη μακρά κληρονομιά της, δικαιολογώντας τον ισχυρισμό του Σέλεϊ «είμαστε όλοι Έλληνες;»O Paul Cartledge σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έλαβε το πτυχίο και το διδακτορικό του ολοκληρώνοντας μια διατριβή σχετικά με την αρχαιολογία και την ιστορία της πρώιμης Σπάρτης, υπό την εποπτεία του καθηγητή Σερ Tζον Mπόρντμαν. Είναι καθηγητής Eλληνικής Iστορίας στη Σχολή Kλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Kέιμπριτζ, όπου διδάσκει από το 1979 και διευθυντής κλασικών σπουδών στο Clare College του Καίμπριτζ. Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιθεωρήσεων “Dialogos”, “International History Review” και “History of Political Thought”. Έχει γράψει, έχει δημοσιεύσει κι έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών βιβλίων πάνω στο αντικείμενό του. Ανάμεσα στις πλέον πρόσφατες εργασίες του συγκαταλέγονται τα εξής: “The Greeks: A Portrait of Self and Others (1997), “Democritus” (1998), “Political Thought in Ancient Greece: Elite and Mass from Homer to Plutarch”, “The Spartans”, “Spartan Reflections”, “Alexander the Great: The Hunt for a New Past”, καθώς και το “The Cambridge Illustrated History of Ancient Greece”.
Eίναι συν-επιμελητής δύο σειρών μονογραφιών, μέλος των συντακτικών επιτροπών τριών επιστημονικών περιοδικών και σύμβουλος αρχαίας ιστορίας του εκδοτικού οίκου Nτάκγουερθ. Eίναι μέλος της Eνώσεως Aρχαιοφίλων του Λονδίνου και έχει τιμηθεί με το παράσημο του Xρυσού Σταυρού του Tάγματος Aριστείας της Tιμής από τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας.

Συγγραφέας: Cartledge Paul
Μεταφραστής: Κυριαζή Βίκυ
Επιμελητής: Μωυσιάδης Θεόδωρος
Εκδότης: Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-208-699-8
Σελίδες: 388
Σχήμα: 26χ21
Κατηγορίες: Αρχαία Ελλάδα
Σειρές: Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός

Τιμή σε ιστοσελίδες: 50.48 €