Η ειδησεογραφική συνέντευξη

Περιγραφή
Η ειδησεογραφική συνέντευξη έχει γίνει ένας σημαντικός φορέας για την παρουσίαση των ραδιοτηλεοπτικών ειδήσεων και του πολιτικού σχολιασμού, καθώς επίσης και ένας βασικός χώρος διεπαφής των θεσμών της δημοσιογραφίας και της κυβέρνησης. Αυτό το ιδιαίτερα αναγκαίο κείμενο εξετάζει τη θέση της ειδησεογραφικής συνέντευξης στην αγγλο-αμερικανική κοινωνία και μελετά την ιστορική της εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
Το κύριο μέρος του βιβλίου ασχολείται με τους θεμελιώδεις κανόνες και τις συμβάσεις που διαμορφώνουν τη συνομιλιακή συμπεριφορά στη σύγχρονη ειδησεογραφική συνέντευξη. Διερευνά τις συγκεκριμένες επαναλαμβανόμενες πρακτικές με τις οποίες οι δημοσιογράφοι εξισορροπούν ανταγωνιστικούς επαγγελματικούς κανόνες, οι οποίοι ενθαρρύνουν ταυτόχρονα την αντικειμενική αλλά και την πολεμική αντιμετώπιση των δημόσιων προσώπων. Επίσης, διερευνά πώς οι πολιτικοί και άλλα δημόσια πρόσωπα, όταν αντιμετωπίζουν επιθετικές ερωτήσεις, αγωνίζονται να παραμείνουν “εντός θέματος” και να ακολουθήσουν τη δική τους ατζέντα.
Μέσα από αναλύσεις πολύ γνωστών συνεντεύξεων, το βιβλίο φωτίζει την ταυτόχρονα συμβιωτική και συγκρουσιακή φύση της σχέσης μεταξύ δημοσιογράφων και δημόσιων προσώπων και αποκαλύπτει τις εντάσεις που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια των βραδινών ειδήσεων. Αυτό το διεξοδικό και περιεκτικό βιβλίο θα αποτελέσει απαραίτητο ανάγνωσμα για φοιτητές και ερευνητές στα πεδία της κοινωνιογλωσσολογίας, των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνιολογίας.Ο Steven Clayman είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας και συνεργάτης του προγράμματος Σπουδών Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες. Η έρευνά του τοποθετείται στο σημείο συνάντησης του λόγου, της διάδρασης και της μαζικής επικοινωνίας. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του αφορά διάφορες μορφές της ραδιοτηλεοπτικής δημοσιογραφίας, με έμφαση στις ειδησεογραφικές συνεντεύξεις και τις προεδρικές συνεντεύξεις Τύπου. Τα άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά American Sociological Review, American Journal of Sociology, Journal of Communication, Media, Culture and Society και Research on Language and Social Interaction.

Συγγραφέας: Clayman Steven, Heritage John
Μεταφραστής: Στάμου Αναστασία Γ.
Επιμελητής: Πολίτης Περικλής
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-16-2894-0
Σελίδες: 468
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Δημοσιογραφία, Επικοινωνία (Κοινωνικές επιστήμες), Κοινωνιογλωσσολογία
Σειρές: Γλωσσολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 21.02 €