Η δομή των θεωριών της βιολογίας

Περιγραφή
Η φιλοσοφία της βιολογίας είναι ένα επιστημονικό πεδίο που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ιδιαίτερη ανάπτυξη. Ο Paul Thompson, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και συγγραφέας αυτού του βιβλίου, υποστηρίζει ότι η σημασιολογική αντίληψη για τη δομή των επιστημονικών θεωριών είναι μια λογική θεώρηση της επιστημονικής σκέψης μεθοδολογικά και ευρετικά προτιμότερη από την “καθιερωμένη” συντακτική αντίληψη, ιδιαίτερα όσον αφορά τον χώρο της εξελικτικής βιολογίας.
Ο συγγραφέας παραθέτει και τις δύο αντιλήψεις, υποδεικνύοντας τα εγγενή προβλήματα της συντακτικής αντίληψης, εξηγεί και σχολιάζει δύο διαδεδομένες συντακτικές θεωρήσεις για τη δομή της εξελικτικής θεωρίας, περιγράφει λεπτομερώς και επιχειρηματολογεί υπέρ της σημασιολογικής θεώρησης της εξελικτικής σκέψης. Υποστηρίζει επίσης ότι μέσω της σημασιολογικής αντίληψης επιτυγχάνεται πληρέστερη και πιο ακριβής κατανόηση της κοινωνιοβιολογικής εξήγησης, της ελεγξιμότητας της κοινωνιοβιολογίας, και του ρόλου του πολιτισμού και της γνωστικότητας στην εξελικτική ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει επίσης εκτενή εισαγωγή του επιστημονικού επιμελητή Γ. Π. Στάμου, καθηγητή οικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην οποία παρουσιάζονται ο λογικός εμπειρισμός και η δαρβινική σύνθεση, έννοιες απαραίτητες για την ουσιαστικότερη κατανόηση των επιστημολογικών απόψεων του συγγραφέα.Ο Paul Thompson είναι Καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Essex, ιδρυτής Συλλογής Εθνικής Αφήγησης Ζωής στο Εθνικό Αρχείο Ήχου της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Oral History.

Συγγραφέας: Thompson Paul
Μεταφραστής: Κορφιάτης Κωνσταντίνος
Επιμελητής: Στάμου Γεώργιος Π.
Υπεύθυνος Σειράς: Ματάλας Αριστείδης, Γαβρόγλου Κώστας
Εκδότης: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Έτος έκδοσης: 2002
ISBN: 960-524-135-8
Σελίδες: 296
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Βιολογία
Σειρές: Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης, Φιλοσοφία της Επιστήμης

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.90 €