Η διδασκαλία του λεξιλογίου της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας

Περιγραφή
Το βιβλίο αποτελεί ένα βοήθημα διδασκαλίας του λεξιλογίου και απευθύνεται σε σπουδαστές της ελληνικής ως δεύτερης / ξένης γλώσσας που βρίσκονται στο μέσο ή το προχωρημένο στάδιο. Πρόκειται για μια μέθοδο διδασκαλίας του λεξιλογίου μέσω των μορφημάτων που κατασκευάζουν τις λέξεις. Το υλικό του βιβλίου περιλαμβάνει 200 περίπου μορφήματα, αντλημένα από δυο Λεξικά που εκδόθηκαν από το Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη, το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής και το Αντίστροφο Λεξικό της Νέας Ελληνικής. Προθήματα, επιθήματα, συνθετικά, οι αλλομορφικές και σημασιολογικές ποικιλίες, η λόγια ή η λαϊκή χρήση των λέξεων δίνονται ομαδοποιημένα και πλαισιώνονται με παραδείγματα, ασκήσεις και αυθεντικά κείμενα.
Το υλικό του εγχειριδίου κατηγοριοποιείται με κριτήριο τη σημασία των λέξεων και βάσει πορισμάτων της επιστήμης της Μορφολογίας Παραγωγής, σε συνδυασμό με τη Λεξικογραφία και τη Διδακτική της ξένης γλώσσας. Είναι εύχρηστο και ευπροσάρμοστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους τάξη, αρκεί να αφιερωθούν λίγα μόνο λεπτά. Στοχεύει στο να εκθέσει το σπουδαστή σε μεγάλο αριθμό λέξεων, ταξινομημένων με τρόπο συστηματικό, ώστε να μπορεί να μαθαίνει, αλλά και να προβλέπει τη σημασία των άγνωστων λέξεων που συναντά, καθώς κατανοεί τους μηχανισμούς που κατασκευάζουν το λεξιλόγιο της ελληνικής. Με το παρόν πόνημα όχι μόνο καλύπτεται ένα κενό στο χώρο της διδασκαλίας του λεξιλογίου για προχωρημένους σπουδαστές που μαθαίνουν ελληνικά, αλλά παράλληλα και ο γηγενής ομιλητής ενημερώνεται, προβληματίζεται κι ευαισθητοποιείται για τη γλώσσα του.

Συγγραφέας: Κίτσα Βούλα
Οργανισμός: Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Τμήμα Λεξικογραφίας
Εκδότης: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-7779-37-1
Σελίδες: 199
Σχήμα: 29χ21
Κατηγορίες: Ελληνική γλώσσα, Νέα – Λεξικά, Ελληνική γλώσσα, Νέα – Διδακτικά βιβλία για ξένους, Ελληνική γλώσσα, Νέα – Σπουδή και διδασκαλία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.60 €