Η δίκη του Οδυσσέα Ανδρούτσου

Περιγραφή
“Η δίκη του Οδυσσέα Ανδρούτσου” του Γιάννη Γ. Μπενέκου είναι ένα μικρό αριστούργημα ιστορικής μονογραφίας. Είναι μια δίκη που έπρεπε να γίνει και δεν έγινε. Όμως, να τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια, ο Γιάννης Γ. Μπενέκος συγκαλεί το δικαστήριο του έθνους, με μάρτυρες σύγχρονους του “Λιονταριού της Ρούμελης” και μεταγενέστερους ιστορικούς, για την αποκατάσταση της αλήθειας. Παρόντες όλοι. Μάρτυρες υπεράσπισης και κατηγορίας. Εχθροί και φίλοι. Επίσημοι και λαός. Ο συγγραφέας, σαν υπεράσπιση, κρατάει γερά την υπόθεση. Η συμπάθειά του δεν είναι μόνο ο Οδυσσέας. Είναι η ιστορική αλήθεια. Καταπέλτης τα στοιχεία του για τους κοτζαμπάσηδες, τους φανατικούς, τους μικρόψυχους, που ταπείνωσαν και θανάτωσαν το μεγάλο ήρωα.
Πρόκειται για πολύμοχθη εργασία, εμπεριστατωμένη και πολύτιμη, γραμμένη με τόσο θερμή πνοή, ώστε να συνδυάζει την ιστορική αλήθεια με την τέχνη του λόγου. Το βιβλίο ρουφιέται, φρονηματίζει, διδάσκει, φλογίζει ψυχές.Ο Γιάννης Γ. Μπενέκος γεννήθηκε στο χωριό Χουλιαράδες της Ηπείρου. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές – Οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Πολέμησε στην Αλβανία έχοντας το βαθμό του έφεδρου υπολοχαγού, καθώς και στην κατοχική αντίσταση, με τις γνωστές συνέπειες.
Πήρε πρώτο βραβείο διηγήματος σε Πανελλήνιο διαγωνισμό. Μέλος της εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών και δύο φορές μέλος του Δ. Συμβουλίου αυτής.
Ασχολήθηκε με το διήγημα, το ευθυμογράφημα, τη σάτιρα, τη βιογραφία, τη λογοτεχνική ιστορία, το ρομάντζο, το θέατρο, το γλωσσικό-ορθογραφικό ζήτημα, μεταφράσεις, καθώς και διασκευές σε πεζό λόγο των αρχαίων τραγωδιών.
Η κριτική, ομόφωνα, χαρακτήρισε το έργο του σαν πολύτιμη προσφορά στα Γράμματά μας.
Το Κράτος τιμώντας τις “σημαντικές υπηρεσίες του” στα Ελληνικά Γράμματα”, του απένειμε ισόβια τιμητική χορηγία.

Συγγραφέας: Μπενέκος Γιάννης Γ.
Εκδότης: Βότσης Νίκος
Έτος έκδοσης: 1981
ISBN:
Σελίδες: 574
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ελλάς – Ιστορία – 1821-, Αγωνιστές του 1821, Ελλάς – Ιστορία – Επανάσταση του 1821

Τιμή σε ιστοσελίδες: 31.75 €