Η γλώσσα ως τεχνολογία επεξεργασίας

Περιγραφή
Τα Τεχνικά Κείμενα και οι Τεχνικές Οδηγίες αποτελούν ένα από τα πρώτα πεδία εφαρμογών της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας. Παρουσιάζεται ο τρόπος μοντελοποίησης της γλώσσας για τις ανάγκες των ελληνικών Τεχνικών Κειμένων και Τεχνικών Οδηγιών σε σχέση με τα γλωσσικά ζητήματα που αφορούν στις Διεπαφές στα Συστήματα Επικοινωνίας Ανθρώπου-Μηχανής.
Ειδικότερα, στα Τεχνικά Κείμενα και τις Τεχνικές Οδηγίες, η κατάλληλη μοντελοποίηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της φυσικής γλώσσας συμβάλλει άμεσα στην επίτευξη των στόχων της ακρίβειας, της αμεσότητας αλλά και της φιλικότητας προς τον χρήστη, ιδιαίτερα όταν τα κείμενα αυτά αφορούν σε διαδικασίες στις οποίες κύριο ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια.
Για την επίτευξη της αποτελεσματικότητας των Εφαρμογών Επικοινωνίας Ανθρώπου-Μηχανής σε γραπτά και προφορικά Τεχνικά Κείμενα και Τεχνικές Οδηγίες, προσεγγίζουμε την οργάνωση της γλώσσας ως Διεπαφή σε συνάρτηση με τους εξής άξονες: την «Επεξεργασιμότητα» (Processability) της φυσικής γλώσσας από τον Υπολογιστή, την «Αποτελεσματικότητα» (Efficiency and Task Success), τόσο ως προς την ταχύτητα επεξεργασίας όσο και ως προς τα ορθά αποτελέσματα του Συστήματος που επεξεργάζεται τη φυσική γλώσσα, και τη «Μεταφερσιμότητα» (Transferability) των βασικών και λειτουργικών στοιχείων του Συστήματος σε άλλες εφαρμογές.Η Δρ. Χριστίνα Αλεξανδρή σπούδασε Υπολογιστική Γλωσσολογία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Carnegie Mellon University, Pittsburgh, ΗΠΑ, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη της επαφή με Συστήματα Επικοινωνίας Ανθρώπου-Μηχανής. Έχει πολυετή συμμετοχή σε έργα εθνικά και έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της Επικοινωνίας Ανθρώπου-Μηχανής και της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, στο ΙΕΛ / Ε.Κ. «Αθηνά» Παράλληλα, έχει απασχοληθεί επαγγελματικά με τη μετάφραση και τη διδασκαλία της μετάφρασης των Τεχνικών Κειμένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Αθήνα (μεταφραστικά γραφεία, κολλέγια). Σήμερα διδάσκει Υπολογιστική Γλωσσολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συγγραφέας : Αλεξανδρή Χριστίνα Δρ.
Υπεύθυνος Σειράς : Ασημακόπουλος Νικήτας Α.
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2009
ISBN : 960-02-2348-3
Σελίδες : 207
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, Γλωσσολογία
Σειρές : Σειρά Συστημικών Μελετών

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.73 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.