Η γένεση της ερμηνευτικής

Περιγραφή
Το δοκίμιο αυτό του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου του 19ου αιώνα αποτελεί την κλασική παρουσίαση της ιστορίας της ερμηνευτικής σκέψης. Συνάμα δε υπήρξε και η αφετηρία για τη ραγδαία ανάπτυξη της ερμηνευτικής και τη διαμόρφωσή της σε ένα από τα χαρακτηριστικά και σημαντικά φιλοσοφικά ρεύματα του 20ού αιώνα.
Στη μεστή εισαγωγική ενότητα του δοκιμίου, ο Ντίλταϋ χαράσσει κατ’ αρχάς το εννοιολογικό πλαίσιο της πραγμάτευσής του και δηλώνει κατόπιν τη βαθύτερη φιλοσοφική της σημασία. Στις ακόλουθες ενότητες, παρουσιάζει συνοπτικά, αλλά και με εμβρίθεια, την ιστορία της ερμηνευτικής σκέψης από την Αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες του, αναδεικνύοντας το αποφασιστικό βήμα που συντελείται σε κάθε εποχή. Το δοκίμιο ολοκληρώνεται με την επισήμανση της θεμελιακής σημασίας της ερμηνευτικής για τη φιλοσοφία, την ιστορία, τις ιστορικές, κοινωνικές και θεωρητικές επιστήμες. Οι συμπληρώσεις από τα χειρόγραφα του φιλοσόφου, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα ελληνική έκδοση, προεκτείνουν και βαθαίνουν τις τελευταίες αυτές επισημάνσεις.
“Η γένεση της ερμηνευτικής” παρέχει στον Έλληνα αναγνώστη τη δυνατότητα να εξοικειωθεί με το στοχασμό του σημαντικού αυτού φιλοσόφου του 19ου αιώνα, του οποίου, δυστυχώς, κανένα έργο δεν είχε μέχρι σήμερα μεταφρασθεί στα ελληνικά. Η εκτενής εισαγωγή και τα πολυάριθμα επεξηγηματικά σχόλια του μεταφραστή επιχειρούν να καταδείξουν τη θέση του δοκιμίου αυτού στο πλαίσιο του φιλοσοφικού προγράμματος του ίδιου του Ντίλταϋ, καθώς επίσης και τη σημασία του για την ανάπτυξη της ερμηνευτικής σκέψης στον 20ό αιώνα.Ο Wilhelm Dilthey [Ντίλταϋ] (1833-1911) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους στο β΄ ήμισυ του 19ου αιώνα. Άσκησε βαθιά επίδραση όχι μόνο στον στοχασμό των κορυφαίων φιλοσόφων του 20ού αιώνα (E. Husserl, M . Heidegger, J. Habermas κ.ά.), αλλά και στις ιστορικές, τις θεωρητικές και τις κοινωνικές επιστήμες. Το κλασικό του δοκίμιο “Η γένεση της ερμηνευτικής” συνέβαλε αποφασιστικά τόσο στην ανάδειξη της ερμηνείας σε κεντρικό φιλοσοφικό πρόβλημα όσο και στην διαμόρφωση της ερμηνευτικής σε ιδιαίτερο φιλοσοφικό ρεύμα στον 20ό αιώνα.

Συγγραφέας: Dilthey Wilhelm
Μεταφραστής: Υφαντής Δημήτρης
Υπεύθυνος Σειράς: Υφαντής Δημήτρης
Εκδότης: Ροές
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-283-327-0
Σελίδες: 171
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Φιλοσοφία, Νεότερη, Ερμηνευτική
Σειρές: Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.02 €