Η αρχή της ωμότητας

Περιγραφή
Κάθε τι που σκοπεί να απαλύνει την ωμότητα της αλήθειας, την τραχύτητα του πραγματικού, μειώνει αναπόφευκτα το κύρος των πλέον ιδιοφυών εγχειρημάτων, όπως και των εντιμότερων προθέσεων. Ο Κλεμάν Ροσέ, αναγνωρίζοντας μεγάλη ορθότητα στην παρατήρηση του Ερνέστο Σάμπατο ότι «μιά θεωρία οφείλει να είναι ανελέητη και στρέφεται κατά του δημιουργού της αν εκείνος δεν αντιμετωπίζει και τον ίδιο τον εαυτό του με ωμότητα», διερωτάται αν θα μπορούσαμε να προβάλλουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό αρχών οι οποίες διέπουν την «ηθική ωμότητα» -ηθική της οποίας ο σεβασμός ή η ασέβεια προάγουν ή υπονομεύουν κάθε φιλοσοφικό έργο. Την ηθική αυτή συνοψίζει στην «αρχή της απόχρωσης πραγματικότητας» και στην «αρχή της αβεβαιότητας»: δύο αρχές που αποτελούν το αντικείμενο αυτού του βιβλίου. Ο Κλεμάν Ροσέ γεννήθηκε το 1939 και όταν ήταν νεαρός επιθυμούσε να κάνει καριέρα μουσικού. Όμως η αγάπη του για τον Μονταίν, τον Πασκάλ και τον Νίτσε τον έστρεψε τελικά στη φιλοσοφία, την οποία και δίδαξε για τριανταένα χρόνια, από το 1967 έως το 1998, στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας. Το έργο του, μακριά από τις μόδες και τον ακαδημαϊσμό, είναι πρωτότυπο, ευφρόσυνο και γεμάτο χιούμορ. Ο φιλόσοφος, του οποίου η σκέψη εγγράφεται στην παράδοση του Σπινόζα και του Νίτσε, επικρίνει τους καθρέφτες και τα διπλά που επινοούμε για να αποφύγουμε την ανυπόφορη πραγματικότητα και υποστηρίζει ένα τραγικό όραμα του κόσμου το οποίο όμως καταφέρνει να συνδυάσει με τη χαρά και την κατάφαση της ζωής.
Έργα του: » La philosophie tragique» (PUF, 1961), «Les modes et ses remedes» (PUF, 1964), «Schopenhauer, philosophe de l’ absurde» (PUF, 1967), «L’ esthetique de Schopenhauer» (PUF, 1969), «Logique du pire» (PUF, 1971), «L’ antinature» (PUF, 1973), «Le reel. Traite de l’ idiotie» (Minuit, 1978), «L’ objet singulier» (Minuit, 1979), «La force majeure» (Minuit, 1983), «La philosophie et les sortileges» (Minuit, 1985), «Le principe de cruaute» (Minuit, 1988), «Loin de moi» (Minuit, 1999), «Le regime des passions» (Minuit, 2001), «Impressions fugitives» (Minuit, 2004), «Fantasmagories» (Minuit, 2006) κλπ.

Συγγραφέας : Rossét Clément
Μεταφραστής : Αθανασόπουλος Τάκης
Επιμελητής : Κυρτζάκη Μαρία
Υπεύθυνος Σειράς : Παπαγιώργης Κωστής
Εκδότης : Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος έκδοσης : 2003
ISBN : 960-03-3396-3
Σελίδες : 133
Σχήμα : 20χ13
Κατηγορίες : Φιλοσοφία
Σειρές : Ελάσσονα Φιλοσοφικά

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.46 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.