Η αναζήτηση της ουτοπίας

Περιγραφή
Η “Αναζήτηση της Ουτοπίας” είναι ένα πολύ προσωπικό έργο. Από κάποιες απόψεις, μοιάζει να αντικρούει το προηγούμενο έργο μας και περιέχει ισχυρισμούς που έρχονται σε προφανή αντίθεση με όσα υποστηρίζαμε εμείς και οι περισσότεροι θεωρητικοί των διεθνών σχέσεων. Αναμένουμε ότι θα προκαλέσει έντονες διαμάχες, καθώς εγείρει βασικά επιστημολογικά ερωτήματα που τελούσαν “εν ύπνω” για δυο δεκαετίες παρότι ουσιώδη για το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας εκείνης της περιόδου. Εκτιμάμε ότι τα συμπεράσματα μας θέτουν σιωπηρά (σε ορισμένες δε περιπτώσεις και ρητά) υπό αμφισβήτηση τη χρησιμότητα του μεγαλυτέρου μέρους εκείνης της έρευνας, πιστεύουμε όμως ότι οι συνάδελφοι θα δεχθούν αυτή την κριτική με πνεύμα εξίσου θετικό όπως αυτό με το οποίο την ασκούμε.
Δεν είναι στις προθέσεις μας Η αναζήτηση της ουτοπίας να σηματοδοτήσει το τέλος μιας επιστημονικής πορείας. Απεναντίας, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να αντιληφθούμε τη θεωρία των διεθνών σχέσεων με μια διαφορετική και μετριοπαθέστερη οπτική. Είναι η εναρκτήρια φράση τε αυτό που ελπίζουμε ότι θα αποδειχθεί μια διεξοδική και θεματική ανάλυση της ιστορίας και της εξέλιξης των αντιλήψεων γύρω από τις διεθνείς σχέσεις, περιμένουμε δε να προκαλέσει συζητήσεις ανάμεσα στους συναδέλφους μας. Όμως, πριν προχωρήσουμε παρακάτω, χρειάστηκε να θέσουμε δυο κρίσιμα ερωτήματα: αφενός, γιατί στοχαζόμαστε πάνω σε αυτό που πράττουμε σε σχέση με τον κόσμο γύρω μας και, αφετέρου, πώς αλλάζουν οι σχετικές αντιλήψεις; Η “αναζήτηση της ουτοπίας” είναι η προσπάθειά μας για μια προσέγγιση αυτών των ζητημάτων. […]
(από τον πρόλογο των συγγραφέων)Ο Yale H. Ferguson αποφοίτησε από το Trinity University του San Antonio (ΗΠΑ) και αναγορεύθηκε διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Columbia. Σήμερα είναι Διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Αλλαγής & Διακυβέρνησης (Center for Global Change & Governance) και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης (Department of Political Science) του Πανεπιστημίου Rutgers (Rutgers University) στο Newmark (ΗΠΑ). Καθηγητής II Πολιτικής Επιστήμης στο εν λόγω Πανεπιστήμιο και Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του δ3ΐΖθυΓ9 (Αυστρία), Το 2001 διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Salzburg (Αυστρία) και Επισκέπτης Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Πάδουας (Ιταλία). Το 1999 η Επιτροπή Διοικητικών Μελών (Committee of Trustees) του Πανεπιστημίου Rutgers (ΗΠΑ) του απένειμε Βραβείο Αριστείων στην Έρευνα (Award for Excellence in Research), ενώ το 1996 η Εταιρεία Διεθνών Σπουδών του Midwest (International Studies Association-Midwest) του απένειμε το Βραβείο Lynne Rienner/Quincy Wright (Lynne Rienner/Quincy Wright Award). Διετέλεσε επίσης Επισκέπτης Εταίρος (Visiting Fellow) στο Κέντρο Διεθνών Σπουδών (Centre of International Studies) και στο Clare Hall (ισόβιο μέλος) του Πανεπιστημίου του Cambridge (ΗΒ) (1986-87, 1991), Καθηγητής Fulbright (Fulbright Professor) στο Πανεπιστήμιο του Salzburg (1992-93), καθώς και Ανώτερος Εταίρος στο Νορβηγικό Ίδρυμα Nobel του Oslo (1996). Υπήρξε βασικός συντελεστής σε παγκοσμίου φήμης επιστημονικά περιοδικά όπως το International Studies Quarter και το European Journal of International Relations, καθώς και επιμελητής (μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους ερευνητές) σε έργα όπως τα “Contemporary Inter-American Relations” (1972), “Continuing Issues in International Politics” (1973) και “Political Space Frontiers of Change and Governance in a Globalizing World” (2002)..

Συγγραφέας: Mansbach Richard W., Ferquson Yale H.
Μεταφραστής: Κριμπάς Παναγιώτης Γ.
Επιμελητής: Μάζης Ιωάννης Θ.
Υπεύθυνος Σειράς: Μάζης Ιωάννης Θ.
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-02-2387-4
Σελίδες: 543
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Πολιτικές επιστήμες, Διεθνείς σχέσεις, Ουτοπίες
Σειρές: Βιβλιοθήκη Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.78 €