Η αμερικανική εξωτερική πολιτική και η συντηρητική αντεπανάσταση

Περιγραφή
Με αφετηρία την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, η μελέτη αναλύει τη σύγχρονη αμερικανική εξωτερική πολιτική και τον τρόπο διαμόρφωσής της. Βασικό επιχείρημά της είναι ότι η εξωτερική πολιτική αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, προϊόν των πολιτικών συγκρούσεων και ανακατατάξεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με κυρίαρχη εξέλιξη τη νίκη της συντηρητικής αντεπανάστασης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μετά, σε βάρος της φιλελεύθερης μεταπολεμικής συναίνεσης. Στην άνοδο της νέας Δεξιάς συνέβαλαν, ανάμεσα στα άλλα, ο πόλεμος του Βιετνάμ, η ήττα και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι πόλεμοι της γιουγκοσλαβικής διαδοχής και τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Η μελέτη μας προσκαλεί να στοχαστούμε και να προβληματιστούμε για τη διαδικασία διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής στις σύγχρονες φιλελεύθερες δημοκρατίες, για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το Άλλο και κυρίως το Ισλάμ, για τη δομή του σύγχρονου μεταψυχροπολεμικού κόσμου, για τον ρόλο της θρησκείας στην πολιτική και, γενικότερα, για τις κρίσιμες πολιτικές αντιπαραθέσεις του μέλλοντος.Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στην Αθήνα και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Συγγραφέας : Καιρίδης Δημήτρης
Εκδότης : Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-08-0444-3
Σελίδες : 287
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Πολιτική – Αμερική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.17 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.