Η έπαυλις "Μόντε-Χρίστο"

Περιγραφή
16, 17 και 18 Οκτωβρίου 1847. Βρισκόμαστε σ’ ένα πολύ όμορφο προάστιο των Παρισίων, στην περίφημη έπαυλη του Αλεξάνδρου Δουμά πατέρα, την έπαυλη με το όνομα Μόντε-Χρίστο, λίγο πριν από την οικονομική καταστροφή του συγγραφέα των “Τριών σωματοφυλάκων”. Στην έπαυλη με τους αμέτρητους σκύλους και τα εξωτικά ζώα οργανώνονται λουκούλλεια γεύματα και δείπνα, τελετές υπνωτισμού, αλλά και θεατρικές πρόβες. Σ’ αυτό το μικρό παλάτι παρελαύνουν καλλιτέχνες, αριστοκράτες, ερωμένες και κάθε λογής φίλοι και παράσιτοι. Μέσα σε όλη αυτή την ένταση ο Δουμάς καταφέρνει να απομονώνεται και να γράφει τις ατελείωτες συνέχειες των μεγάλων μυθιστορημάτων του, που τον έφεραν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων του αναγνωστικού κοινού τον 19ου αιώνα.
Ο Κλωντ Σοπ είναι ο μεγαλύτερος σύγχρονος ερευνητής, εργογράφος και βιογράφος του Αλέξανδρου Δουμά πατέρα. Στο παρόν συναρπαστικό ανάγνωσμα, μέσα από τη σχετική ελευθερία που του δίνει το είδος της μυθιστορηματικής βιογραφίας, καταφέρνει να διεισδύσει στα άδυτα της καθημερινότητας και του ψυχισμού του συγγραφέα επιλέγοντας ως εποχή το απόγειο της δόξας και της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, λίγο μετά τις αξεπέραστες και διαχρονικές επιτυχίες των Τριών σωματοφυλάκων (1844) και του Κόμη Μόντε-Χρίστο (1845). Η τελευταία αυτή επιτυχία “βάφτισε” μάλιστα και την έπαυλη και τον οικίσκο της (κάστρο του Ιφ) και επηρέασε σε τέτοιο βαθμό την αναγνωρισιμότητα του συγγραφέα που λέγεται πως πολλοί ήταν εκείνοι που γνώριζαν τον Μόντε-Χρίστο, αλλά αγνοούσαν τον Δουμά…Ο Claude Schopp είναι κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων στη φιλολογία, εργάστηκε ως λέκτορας γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Σοβιετική Ένωση (1967-1969), στην Τσεχοσλοβακία (1969-1971) και στη Νορβηγία (1972-1975) και, αργότερα, διετέλεσε μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Τυνησία (1975-1977) και στην Καμπέρα (Canberra) (1977-1979). Επίσης δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Άλμπουκερκ (Albuquerque) (1990) στο Νέο Μεξικό. Ακολούθως εργάστηκε ως καθηγητής στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης διδασκάλων (I.U.F.M.) των Βερσαλιών.
Μετά την επιστροφή του στη Γαλλία αφιερώθηκε στην αποκατάσταση του Αλέξανδρου Δουμά συγγράφοντας τη βιογραφία του και ένα λεξικό με θέμα τον Γάλλο συγγραφέα. Επιμελήθηκε κριτικές εκδόσεις των πολύ γνωστών έργων του Δουμά, όπως και άλλων λιγότερο γνωστών έργων του. Επίσης παρουσίασε στο κοινό ανέκδοτα έργα. Παράλληλα ανέπτυξε λογοτεχνική δραστηριότητα ασχολούμενος με το είδος της μυθιστορηματικής βιογραφίας.
Διευθύνει την ετήσια έκδοση Cahiers Dumas, είναι υπεύθυνος της σελίδας της κινηματογραφικής κριτικής στο περιοδικό Lettres francaises και συνεργάζεται με το περιοδικό Magazine litteraire.

Συγγραφέας: Schopp Claude
Μεταφραστής: Κατσικάρος Θεόδωρος
Εκδότης: Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-05-1491-7
Σελίδες: 223
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Γαλλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Ξένη Πεζογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.45 €