Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα

Περιγραφή
Στη μελέτη αυτή επιχειρείται μια συστηματική ανάλυση των εξελίξεων που διαπιστώθηκαν στον ελληνικό αγροτικό τομέα μετά την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ειδικότερα αναλύονται: α) οι μεταβολές στον όγκο και τη σύνθεση (συνολικά και κατά προϊόν) της αγροτικής παραγωγής, β) η εξέλιξη των αγροτικών δομών και γ) τα αποτελέσματα πάνω στο αγροτικό εισόδημα.
Οι αλλαγές που παρατηρούνται συσχετίχζονται με τις θεσμικές ρυθμίσεις και τους μηχανισμούς της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό η εφαρμογή της πολιτκής αυτής επηρέασε τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού αγροτικού τομέα, χωρίς να παραγνωρίζονται και άλλοι σημαντικοί παράγοντες (οικονομική κρίση, εθνική πολιτική κ.ά.)
Στόχος της μελέτης είναι να εντοπίσει τα προβλήματα που υπήρξαν μέσα στη διαδικασία της ολοκλήρωσης και να διερευνήσει τις προοπτικές που διανοίγοντα, ιδιαίτερα μετά τις νέες εξελίξεις στη Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η μελέτη, με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να συμβάλει στον προβλημματισμό για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση της Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας το 1992.Ο Ναπολέων Μαραβέγιας γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία (Grenoble) με υποτροφία της ΑΤΕ και του Ιδρύματος Ωνάση, όπου απέκτησε το D.E.A. στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση και το Doctorat d’ Etat στην Οικονομική Επιστήμη με Άριστα (1983). Δίδαξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Grenoble (Μακροοικονομική) και αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, προσελήφθη για μικρό διάστημα ως ειδικός συνεργάτης του Υπουργείου Γεωργίας. Στη συνέχεια εργάστηκε για τέσσερα χρόνια (1985-1989) ως ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Τ. Γιαννίτση και αντικείμενο τις επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στην ελληνική οικονομία. Το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής (1993) και καθηγητής (1997), στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου διδάσκει μέχρι σήμερα Πολιτική Οικονομία, Αγροτική Πολιτική και Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Επίσης, από το 1989 μέχρι το 1996 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του μαθήματος “Θεωρία και Πολιτική της Περιφερειακής Ανάπτυξης”. Σήμερα, είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Έχει πάρει μέρος σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια με δημοσιευμένες εισηγήσεις. Έχει κληθεί να δώσει διαλέξεις σε όλα σχεδόν τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και στα ξένα πανεπιστήμια του Montpellier, της Valencia και της Οξφόρδης. Από το 1993 είναι κάτοχος μίας Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, από το σύνολο 4 παρόμοιων εδρών που έχει χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ ήταν και Επιστημονικός Υπεύθυνος πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Παράλληλα είναι:
– Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης (1993-1998)
– Μέλος Διεθνών Επιστημονικών Δικτύων (RAFAC, NATURA, κ.ά.)
– Μέλος Συντακτικών Επιτροπών τριών Επιστημονικών Περιοδικών (Επιθεώρηση Αγροτικής Οικονομίας, Επιθεώρηση Αστικών και Περιφερειακών Μελετών, Επιθεώρηση Αγροτικής Έρευνας)
– Μέλος ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ)
– Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ).

Συγγραφέας: Μαραβέγιας Ναπολέων Ν.
Εκδότης: Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών
Έτος έκδοσης: 1989
ISBN:
Σελίδες: 494
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Γεωργία – Οικονομικές απόψεις – Ελλάς
Σειρές: Ελλάδα και Ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 19.38 €