Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204

Περιγραφή
Οι επιπτώσεις της Τέταρτης Σταυροφορίας επί του ευρωπαϊκού πολιτισμού υπήρξαν εξ ολοκλήρου καταστρεπτικές. Η λάμψη του ελληνικού πολιτισμού, την οποία το Βυζάντιο συντηρούσε επί εννέα αιώνες μετά από την επιλογή της Κωνσταντινούπολης ως πρωτεύουσας, έσβησε ξαφνικά… Το έγκλημα της Τέταρτης Σταυροφορίας παρέδωσε την Κωνσταντινούπολη και τη Βαλκανική Χερσόνησο σε έξι αιώνες βαρβαρότητας… Προκειμένου να αντιληφθούμε την πλήρη σημασία της λατινικής κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, πρέπει να προσπαθήσουμε να συνειδητοποιήσουμε ποιoς θα ήταν σήμερα ο πολιτισμός της Δυτικής Ευρώπης, αν η προ έξι αιώνων Ρωμανία δεν είχε καταστραφεί. Μπορεί κανείς να φανταστεί όχι μόνο τη Μαύρη Θάλασσα, τον Βόσπορο και τον Μαρμαρά να περιβάλλονται από προοδευτικά και πολιτισμένα έθνη, αλλά ακόμα και τα ανατολικά και νότια παράλια της Μεσογείου να έχουν επιστρέψει υπό μια καλή διακυβέρνηση και υπό μια θρησκεία η οποία δεν αποτελεί φραγμό στον πολιτισμό…
Η ματιά του ώριμου πλέον σε ηλικία και κριτική σκέψη σερ Έντουιν Πήαρς, του νομικού, του εκδότη και ιστορικού συγγραφέα, ο οποίος με επιτυχία διακόνευσε τις επιστήμες αυτές στην πατρίδα του την Αγγλία, γίνεται οξύτερη και διεισδυτικότερη με την παραμονή του επί πολλά έτη στην Πόλη. Αναλαμβάνοντας τελικά την υψηλότερη θέση που μπορούσε να καταλάβει, αυτήν του προέδρου του Ευρωπαϊκού/Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης και διατηρώντας μιαν ανεξάρτητη και κριτική οπτική αναφορικά με τις τοπικές υποθέσειςς και το Ανατολικό Ζήτημα, αποτυπώνει τις ικανότητές του αυτές, στο σπουδαίο βιβλίο του «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204», το οποίο θα συμπληρώσει με εξίσου μεγάλη επιτυχία και με το δεύτερό του βιβλίο, την «Καταστροφή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας», που δεν είναι άλλη από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή.
Δεν αποτελεί σχήμα λόγου ή υπερβολή ότι η παγκόσμια κριτική κατέταξε τα έργα του σερ Έντουιν Πήαρς στα σημαντικότερα της βυζαντινής ιστοριογραφίας, χαρακτηρίζοντάς τα ως υψηλής σπουδής και αντικειμενικότητας έργα ενός πολυμαθούς, διεισδυτικού, κριτικού και πάνω από όλα αυστηρού και δίκαιου στην κρίση του ιστορικού, που αποδίδει με συνέπεια τις ευθύνες της κατάλυσης της χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία για αιώνες αποτέλεσε την ασπίδα της Ευρώπης και το σημαντικότερο κέντρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.Ο Σερ Έντουιν Πήαρς γεννήθηκε στο Γιορκ της Αγγλίας το 1835 και πέθανε στην Μάλτα το 1919. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με διάκριση στο Ρωμαϊκό Δίκαιο και την Νομολογία. Στα 1870 διορίστηκε δικηγόρος του Στέμματος, ενώ, επιπρόσθετα ανέπτυξε έντονη διοικητική και φιλολογική δραστηριότητα που κορύφωσή της υπήρξε η έκδοση από τον ίδιο του περιοδικού «Law Magazine».
Το 1873 πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να εργαστεί προσωρινά. Έγινε μόνιμος κάτοικος της Τουρκίας αναρριχήθηκε στην υψηλότερη θέση που προσφερόταν στο επάγγελμά του (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού/Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης) ενώ -ταυτόχρονα- έγινε γνωστός ως ανταποκριτής εφημερίδων, για να εξελιχθεί στον σημαντικότερο -ίσως- ιστορικό της πόλης που τον υιοθέτησε, διατηρώντας, πάντοτε, μιαν ανεξάρτητη και κριτική οπτική, αναφορικά με τις τοπικές υποθέσεις και το Ανατολικό Ζήτημα. Οι ισχυρές φιλελεύθερες πεποιθήσεις του και ο ακέραιος χαρακτήρας του, τον προφύλαξαν από τον υποκειμενισμό και την έπαρση. Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του στην Πόλη, ο Πήαρς φρόντισε μεν να κρατήσει καλές τις σχέσεις του με τους Τούρκους, λειτουργώντας όμως με αίσθηση δικαίου και ειλικρίνειας απέναντι στα υπόλοιπα έθνη και κοινότητες της αυτοκρατορίας, όπως -άλλωστε- το απέδειξε στην περίπτωση των τουρκικών ακροτήτων στην Βουλγαρία το 1876, τις οποίες και αποκάλυψε με σθένος και ευθυκρισία, στέλνοντας πλήθος ανταποκρίσεων στην «Daily News».
Ο Έντουιν Πήαρς χρίστηκε ιππότης το 1909. «Η Ζωή του Αβδούλ Χαμίτ», είναι ένα από τα τελευταία γνωστά του έργα. Ωστόσο, «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204» και «Η Καταστροφή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453», αποτέλεσαν τα αξεπέραστα δημιουργήματά του.

Συγγραφέας : Pears Edwin
Μεταφραστής : Κασσεσιάν Ιωσήφ – Γρηγόρης, Κασσεσιάν Χριστίνα
Εκδότης : Στοχαστής
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN : 960-303-128-3
Σελίδες : 416
Σχήμα : 25χ18
Κατηγορίες : Κωνσταντινούπολη – Ιστορία, Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Ιστορία – 324-1453, Σταυροφορίες
Σειρές : Βασική Βιβλιοθήκη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 28.37 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.