Ημερολόγιο 2010: Πριγκιπόνησα

Περιγραφή
Τα Πριγκηπόνησα, σπαρμένα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, στη βορειοανατολική άκρα της προ του Πόντου θάλασσας του Μαρμαρά και στο στόμιο του κόλπου της Νικομήδειας, του πάλαι ποτέ Αστακηνού, είναι εννέα. Τα ανέκαθεν κατοικημένα είναι η Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη και Πρίγκηπος. Η Πίτα, το Βυζαντινό Μεσονήσιον, βρίσκεται μεταξύ Αντιγόνης και Χάλκης. Η Αντιρόβυθος με τη Νιάνδρο είναι δορυφόροι της Πριγκήπου, ενώ στο βάθος, δυτικά προβάλλουν οι σιλουέτες των βραχονησίδων Οξειάς και Πλάτης. Κάποιοι άλλοι μεσοπέλαγοι ύφαλοι, οι Βόρδωνες, ήταν κατά την παράδοση ό,τι απέμεινε από ένα άλλο καταποντισμένο σε σεισμό βραχόνησο, στο οποίο ήταν θεμελιωμένη η περίφημη μονή των Αρμενιακών ή του Γόρδωνος όπου εξορίστηκε, απέθανε και ετάφη ο «εν πάση γνώσει διαλάμψας» Ιερός Φώτιος.
Στην αιώνων πορεία τους, ποτέ τα νησιά δεν έμελλε να γνωρίσουν τη σημασία και σπουδαιότητα που προσέδωσαν σ’ αυτά τα τραγικά συμβάντα του γραικικού βυζαντινού τους μεσαίωνα. Την πριγκηπική τους πάντως προσωνυμία αποδίδει ο Κεδρηνός στον αυτοκράτορα Ιουστίνο τον Κουροπαλάτη, του
οποίου αποτελούσε ιδιοκτησία η Μεγάλη νήσος, «η του πρίγκηπος» όπου δίπλα στον βορινό της
λιμένα θα εκτίζε το 569 μ. Χ. ανάκτορο και, ανατολικά, γυναικεία μονή περιώνυμη, που θα ανακαίνίζε αργότερα η αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία, όπου και ετάφη.
Οι Οθωμανοί Τούρκοι, τους οποίους εντυπωσίασαν ανέκαθεν οι ερυθρόχρωμες ανταύγειες των λοφοσειρών και απόκρημνων ακτών τους, τα αποκάλεσαν Kiziladalar, ήτοι Ερυθρόνησα, και ακόμα Papazadalari, Παπαδονήσια από το πλήθος των μοναστηριών τους, αλλά και των καλογήρων και αναχωρητών που ήξεραν ότι ζούσαν σ’ αυτά. […]
(από την εισαγωγή του Ακύλα Μήλλα)
Η έκδοση αυτή είναι βασισμένη στο λεύκωμα «Αναδρομή στα Πριγκηπόνησα» (The Princes Islands. A Retrospective Journey) του Ακύλα Μήλλα που κυκλοφόρησε το 2001 από τις εκδόσεις «Μίλητος».Ο Ακύλας Μήλλας γεννήθηκε στην Πόλη το 1934, όπου μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Ζωγράφειο Λύκειο συνέχισε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σταμπούλ. Υπήρξε πρωταθλητής κλειστού στίβου (1956 και 1957), ενώ συμμετείχε το 1955 στην ορειβατική ομάδα που κατέκτησε το Αραράτ (5.165 μ.).
Ειδικεύτηκε στην παιδοχειρουργική και ακολούθως στην ορθοπεδική και τραυματολογία, για να ασχοληθεί τελικά με την αθλιατρική, την οποία άσκησε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Μελετητής της ιστορίας του Μεσαιωνικού Ελληνισμού, εντόπισε αργότερα τα εξωεπαγγελματικά του ενδιαφέροντα στη βυζαντινή νομισματολογία και ειδικότερα στην περίοδο του βασιλείου της Νικαίας και των Παλαιολόγων, δημιουργώντας μια αξιόλογη συλλογή και ανακοινώνοντας τα νομίσματα της αυτοκρατορίας Ιωάννου του Καντακουζηνού. Άρθρα του έχουν επανελλημμένως δημοσιευθεί σε νομισματολογικά δελτία του εξωτερικού. Ταξιδεύοντας στην Ανατολή, έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο από τα κατάλοιπα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τεκμηριωμένο με μιά πλούσια συλλογή ενσφράγιστων εγγράφων και εντύπων, μικρασιατικών κυρίως κοινοτήτων και ενοριών. Το 1983 παρουσίασε στην Αθήνα βιβλίο με την αλληλογραφία του στρατιώτη Γεωργίου Μάγνη από το μικρασιατικό μέτωπο. Η «Χάλκη», ο πρώτος τόμος της τριλογίας των Πριγκηπονήσων, κυκλοφόρησε το 1984. Για το έργο του αυτό βραβεύτηκε το Δεκέμβριο του 1985 από την Ακαδημία Αθηνών και το 1986 από το Λύκειο Ελληνίδων με το βραβείο του Κωνσταντίνου Καλλία. Η «Πρίγκηπος», το δεύτερο μέρος της τριλογίας, κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1988, ενώ συμμετείχε το 1990 στον τόμο «Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τη Βασιλεύουσα», προσπάθεια που διακρίθηκε ομαδικά από την Ακαδημία. Με την «Πρώτη-Αντιγόνη», που κυκλοφόρησε το 1992, ολοκλήρωσε την πριγκηπονησιακή του τριλογία, ενώ τον ίδιο χρόνο παρουσίασε την έκδοση «Προποντίδα, μια θάλασσα της Ρωμιοσύνης». Το 1996 κυκλοφόρησε τον τόμο «Σφραγίδες Κωνσταντινουπόλεως». Για το πόνημα αυτό, αλλά και τη «γενικότερη πνευματική του προσφορά», η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον συγγραφέα με χαλκούν μετάλλιο το Δεκέμβριο του 1998.

Συγγραφέας : Μήλλας Ακύλας
Εκδότης : Μίλητος
Έτος έκδοσης : 2009
ISBN : 960-464-026-7
Σελίδες : 140
Σχήμα : 23χ25
Κατηγορίες : Ημερολόγια, Κωνσταντινούπολη – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.36 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.