Ζεν νους ο νους του αρχάριου

Περιγραφή
Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε στη Δύση για την άσκηση του Ζεν.
Ο “Νους τού Αρχάριου” είναι μία από εκείνες τις αινιγματικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι δάοκαλοι τού Ζεν για να σε κάνουν να πας πέρα από τις λέξεις καινά σε φέρουν στον εαυτό σου.
Ο νους τού αρχάριου είναι ο αθώος, ο καθαρός νους, που βλέπει το κάθε τι φρέσκο και καινούριο, που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα έτσι όπως είναι, χωρίς να προβάλλει πάνω της καμία δική του ερμηνεία και γνώση.
Αυτός ο νους χρειάζεται στην άσκηση στο Ζεν και σύμφωνα με το Ζεν αυτός ο νους χρειάζεται σε όλες τις εκφάνσεις τής καθημερινής ζωής.
Πολλοί άνθρωποι έχουν επηρεαστεί αισθητικά από το Ζεν, καθώς στην Τέχνη, στην αρχιτεκτονική, στην εσωτερική διακόσμηση και στον τρόπο με τον οποίο ντυνόμαστε, έχει ολοένα και μεγαλύτερη αξία η απλότητα, η καθαρότητα τής φόρμας, η υψηλή ποιότητα, η μετάλλαξη των υλικών και η διαφορετική χρήση τους με φρέσκια οπτική – όλα στοιχεία από το Ζεν.
Ωστόσο, αν και το Ζεν μοιάζει να έχει γίνει μόδα, η παραφιλολογία που συχνά το ακολουθεί από αυτοαποκαλούμενους ειδήμονες, μας απομακρύνει από την ουσία του, που είναι η αντίληψη αυτής καθαυτής της πραγματικότητας.
Εδώ ακριβώς οδηγεί τον αναγνώστη αυτό το βιβλίο και γι’ αυτό το λόγο δεν είναι απλώς ιστορικό, αλλά παραμένει ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα βιβλία για το Ζεν, καθώς ο Σουζούκι το εξηγεί με απλότητα και διαύγεια, αντηχώντας τη χαρά τής ζωής από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Συγγραφέας: Suzuki Shunryu
Μεταφραστής: Σαϊσανά Λίνα
Επιμελητής: Σαϊσανά Λίνα
Εκδότης: ΣώμαΝους
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-7669-23-1
Σελίδες: 149
Σχήμα: 20χ13
Κατηγορίες: Ζεν βουδισμός
Σειρές: Ο Δρόμος του Διαλογισμού

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.40 €