Εφαρμοσμένη Λαογραφία

Περιγραφή

Ο όρος «εφαρμοσμένη λαογραφία» περιγράφει ένα φαινόμενο «χρήσης» και μια πρακτική, η οποία συναντιέται κυρίως στις τέχνες αλλά δεν είναι άγνωστη και στην επιστήμη: η «χρήση» στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού σε γνωστικά πεδία και επίπεδα της κουλτούρας που δεν ανήκουν πια σ’ αυτόν. Τέτοια στοιχεία ηθογραφισμού υπάρχουν ήδη στην ελληνιστική γραμματολογία, κορυφώνονται σε εποχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού όπως στο μπαρόκ και στον ρομαντισμό, και λαμβάνουν ιδιαίτερες διαστάσεις, στην Ελλάδα και αλλού, την εποχή του ηθογραφικού κινήματος της λογοτεχνικής γενιάς του 1880, όταν η ιδεολογία του νεοελληνικού πολιτισμού δεν αναζητεί πλέον την ταυτότητα του με την αρχαιότητα αλλά στον εγχώριο λαϊκό πολιτισμό. Ο Βάλτερ Πούχνερ στο νέο του βιβλίο, με περιεχόμενο οκτώ μελέτες εφαρμοσμένης λαογραφίας, αναλύει, ερμηνεύει αισθητικά και μας ταξιδεύει στον θρακικό καλόγερο και την περιγραφή του δρωμένου από τον Γεώργιο Βιζυηνό, αλλά και σε δραματικά έργα, όπως ο κυκλαδικός Ηρώδης, ο Μάρκος Μπότσαρης του ηθοποιού και αγωνιστή Θεοδώρου Αλκαίου και ο Βουρκόλακας του Φώτου Πολίτη. Ακόμη, ο συγγραφέας μας μεταφέρει στις δραματοποιήσεις της παραλογής του «Γεφυριού της Άρτας» και τον Λάζαρο του Πρεβελάκη, όπου οι λαϊκές αντιλήψεις συμφύρονται με την ευαγγελική αφήγηση και μια υπαρξιστική πραγμάτευση του θέματος της δεύτερης ζωής του φίλου του Χριστού.

Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1947. Σπούδασε επιστήμη του Θεάτρου (Θεατρολογία) στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με μια εργασία για το νεοελληνικό θέατρο σκιών. Το 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με μια διατριβή για τη γέννηση του θεάτρου στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Από τότε έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Δίδαξε επί δώδεκα χρόνια Ιστορία Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αρχή στο Τμήμα Φιλολογίας και από το 1991 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, του οποίου διατελεί αντιπρόεδρος. Παράλληλα δίδασκε έως το 2006 Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έχει μετακληθεί πολλές φορές ως επισκέπτης καθηγητής σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Το 1994 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και το 2001 παρασημοφορήθηκε για τις επιστημονικές του επιδόσεις με τον «Αυστριακό Σταυρό Τιμής για την Επιστήμη και την Τέχνη». Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 90 βιβλία και 400 μελετήματα για θέματα του ελληνικού και βαλκανικού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.

Συγγραφέας : Puchner Walter 1947-
Εκδότης : Αρμός
Έτος έκδοσης : 2014
ISBN : 960-527-831-1
Σελίδες : 572
Σχήμα : 21×14
Κατηγορίες : Εθνολογία , Γλωσσολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 24.42 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.