Ευμενίδες

Περιγραφή
[…] Τα προβλήματα στα οποία απολήγουν οι “Χοηφόροι”, θα βρουν τη λύση τους στις “Ευμενίδες”. Αλλά για να είναι η λύση αυτή σύμφωνη προς το πνεύμα του μέτρου και της σωφροσύνης – αρετών που διαρκώς προσβάλλονται στα έργα του Αισχύλου – θα παρουσιαστούν πρώτα οι απόψεις των δύο κόσμων, παλιού και νέου, από σκηνής, θα προβληθούν οι δύο διϊστάμενες αντιλήψεις σ’ όλη την οξύτητα, και ακολούθως θα επιχειρηθεί συμβιβασμός χωρίς να θιγούν τα απαράγραπτα δικαιώματα εκατέρου των διαμαχομένων. Και η δυσκολία έγκειται ακριβώς σ’ αυτό το σημείο. Πως ήταν δυνατόν οι αμείλικτες και έξαλλες θεότητες, αδιάλλακτες ως προς τις απόψεις τους, να συμβιβασθούν προς μία κατάσταση, η οποία απέβλεπε στη στέρηση των τιμών της παλιάς τάξης; Έπρεπε λοιπόν ο ποιητής να εξεύρει έναν τρόπο, ο οποίος να μη θεωρηθεί μονολιθικός και απόλυτος, αλλά ούτε και αυθαίρετος. Έπρεπε να παρουσιασθούν οι Ερινύες υπό διπλή μορφή, ως τιμωροί απηνείς δηλαδή αφ’ ενός, επιμένοντας στην τυφλή εκδίκηση, αφ’ ετέρου ως προαιώνιες φρουροί της ηθικής τάξης, προστατεύοντας τον κόσμο από τα ανόσια στυγερά εγκλήματα. Να έχουν, και η στάση τους και το αξίωμά τους, στοιχεία ανελίξιμα προς συμβιβασμό με τους νέους θεούς. Αλλά και ο αντιπρόσωπος της νέας θεϊκής αρχής του Ολύμπου έπρεπε να έχει κάτι από το οργίλο και οξύθυμο του χαρακτήρα των αντιπάλων του. Μολονότι υπαίτιος του φόνου, να μην είναι σε θέση λογικά να υποστηρίξει και δικαιολογήσει την επιταγή που έδωσε στον Ορέστη να φονεύσει. Και το κυριότερο, να αντιπροσωπεύει κάτι από τις απαιτήσεις και τα θέσμια της παλιάς τάξης. Αλλά παραλλήλως να αναθέσει την έκβαση της όλης υπόθεσης στην Αθηνά, για να κρίνει αμερόληπτα, παραπέμποντας το μεγάλο πρόβλημα στην κρίση ενός ανθρώπινου δικαστηρίου, κατ’ εντολή πάντοτε του Δία.
[…]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)Αισχύλος (525 – 455 π.Χ.). Υπήρξε πολύ μεγάλος τραγικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας, ίσως και μεγαλύτερος απ όλους γενικά τους άλλους ομοτέχνους του. Ήταν επίσης αρχιτέκτονας, σκηνοθέτης και μουσικός. Από τα έργα του 67 χάθηκαν και μόνο 7 διασώθηκαν (“Προμηθέας Δεσμώτης”, “Ικέτιδες”, “Πέρσες” και “Επτά επί Θήβαις”, καθώς και η τριλογία του υπό τον τίτλο “Όρέστεια” που περιλαμβάνει τα μερικότερα έργα: “Αγαμέμνων”, “Χοηφόροι” και “Ευμενίδες”).
Ο Αισχύλος διακρίθηκε σαν μαχητής στο Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα. Πήρε εξάλλου, 13 πρώτα βραβεία από έργα του, εκτός από τα δεύτερα και τρίτα, που κατά καιρούς του απονεμήθηκαν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Με το Αισχύλο η αρχαιοελληνική τραγωδία εξελίχθηκε, από τον αρχικό διθύραμβο, σε πολυπρόσωπη παράσταση και έφθασε στο μεσουράνημά της. Το ύφος του διακρίνεται για τη μεγαλοπρέπειά του, το όλο δε έργο του για το βάθος, την πρωτοτυπία στη μορφή και την ισχυρότατη φαντασία του μεγάλου ποιητή. Κατά γενική, σχεδόν, αναγνώριση ο Αισχύλος υπήρξε μέγας και, από κάθε άποψη, ασύγκριτος δημιουργός. Πέθανε από ατύχημα στη Γέλα της Σικελίας, σε ηλικία 70 ετών, και τάφηκε εκεί. Κατά σχετική ανεπιβεβαίωτη παράδοση, μια χελώνα, πέφτοντας στο κεφάλι του από ψηλά, τον σκότωσε. Στον τάφο του οι Σικελοί Έλληνες ανάγειραν μετά μνημείο, στο οποίο χάραξαν επίγραμμα, που το είχε φτιάξει ο ίδιος ο Αισχύλος, διαισθανόμενος ίσως πως το τέλος του πλησίαζε.

Συγγραφέας: Αισχύλος
Μεταφραστής: Χατζηανέστης Ερρίκος
Επιμελητής: Χατζηανέστης Ερρίκος
Εκδότης: Δαίδαλος Ι. Ζαχαρόπουλος
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-227-369-0
Σελίδες: 224
Σχήμα: 20χ13
Κατηγορίες: Ελληνικό δράμα (Τραγωδία)

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.11 €